Светият Синод направи дарение за онкоболните деца със средства от кампанията „Деца рисуват за деца“



Снимка: Ангел Карадаков

Само за няколко месеца 10 000 лева са били събрани в благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“ на Българската православна църква. С дарените средства са закупени три инфузоматни апарата – волуметрични помпи за прецизно регулиране на медикаментозните вливания при лечението на онкоболни деца.

От името на Светия Синод и на всички включили се в кампанията днес Ловчанският митрополит Гавриил предаде дарението на проф. д-р Добрин Константинов, ръководител на Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания (СБАЛДОХЗ).

Проф. Константинов сърдечно благодари на Св. Синод за направеното дарение, като обясни, че именно чрез инфузоматните помпи лечението в болницата е с необходимата прецизност в дозировката на предписваните лекарства. Той сподели възхищението си от инициативата на Църквата, защото чрез невинността и обичта на децата, чрез вдъхновеното им творчество ние най-добре се учим на вяра, доброта и взаимопомощ. Лекарят изрази надежда, че и в бъдеще двете страни – Църквата и болницата, ще си сътрудничат.

Митрополит Гавриил изрази специалната си благодарност към съорганизаторите на благотворителната кампания – в. „24 часа“ и сдружение „Маринела“, както и към инж. Апостолова – директор на Националната професионална гимназия за полиграфия и фотография в София, която помогна чрез безкористно предоставяне на стативите, необходими за изложбата.

Синодалният Културно-просветен отдел благодари на всички знайни и незнайни дарители и на фирмата „Б. Браун Медикал ЕООД“, която е направила отстъпка от цената на закупените от БПЦ инфузоматни апарати. И най-вече организаторите на кампанията отправиха благодарност към децата, които нарисуваха и дариха своите творби, за да помогнат на своите връстници.

По-рано от Софийската света митрополия бе съобщено за направено дарение за същата клиника на автоматичен хематологичен анализатор с петдиференциално броене на кръвни клетки, който ще улесни работата и подобри точността на резултатите от кръвните изследвания на малките пациенти.
В съобщението екипът на новосъздадения отдел „Милосърдие и благотворителност“ отправя благодарности към участниците в дарителската инициатива:

„Всесърдечно благодарим на всички вас – дарителите, които не останахте равнодушни към призива на Църквата и отдадохте своя дан в дарителската сметка на Социалния отдел към митрополията.

На Негово Светейшество патриарх Неофит, който дари цялата премия, с която бе отличен от Фонда за единството на православните народи, на стойност 10 000 долара.

На Софийския епархийски съвет, който единодушно взе решение да бъдат отпуснати 20 000 лева от бюджета на Софийската света митрополия за нуждите на дарителската кампания.

На фирма „ГЕРИОН ЕООД“, на Ася Дирекова, Живко Желязков, Милен Муканов, Павел Манев, Любен Българанов, Цветан Иванов, Борис Бъчваров, Тихомир Киров, Николай Дачин, Ани Булгурова, Диана Николова, Борянка Вутова, Александър Александров, Полина Георгиева, Тодор Георгиев, Илиян Михайлов, Радослав Каишев, Вергиния Николова, Янита Чолакова, г-н Йосифов.“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...