От главното мюфтийство са съгласни с концепцията на Синода за преподаване на религия в училищата



 

 

От Главното мюфтийство са съгласни с концепцията на Светия Синод за въвеждане на религиозно обучение в училищата и биха подкрепили предложения от Синода проект за разрешаване на дълго обсъждания въпрос за религиозното образование.

 

Днес представители на Светия Синод на БПЦ дадоха пресконференция под наслов „ЗА традицията и ПРОТИВ експериментите" в обучението по Религия в българското училище. В медиите беше разпространена информация за основните положения на концепцията на Светия Синод по въпроса за преподаване на религия в училищата.

Според тази концепция децата в училище трябва да имат възможност да се обучават по избор по една от трите дисциплини: православие, ислям или етика – последната е за децата, които нямат интерес към религията. Не е изключено и преподаване и на други религии, извън изброените, в случай че има достатъчно желаещи за това ученици, но само при условие, че въпросната религия има вековни традиции в България, се казва в информация, разпространявана от медиите.

На пресконференцията беше оповестена и отрицателната оценка на Синода относно концепцията на Обществения съвет за въвеждане на предмет Религия в училище. Концепцията на комисията, оглавявана от професор Бакалов, съдържа предложение в училищата да се изучава история на религиите. В критиките срещу тази концепция Ловчанският митрополит Гавриил подчерта, че неин основен недостатък е неспособността да внуши доверие у децата към която и да е от разглежданите религии. Според владиката, авторите на концепцията внушават, че всяка религия страда от недостатъци и посланието е – „ние ще ви посочим кое е вярно и кое – не във всяка религия”.

На съмненията на журналистите относно възможността на религиозното обучение да разреши моралните проблеми на подрастващите в България, както и предвид нежеланието на голяма част от родителите за въвеждане на предмета е било отговорено, че съмненията са породени от липсата на преки впечатления, тъй като родителите не са имали възможност да изучават вероучение; и трябва да им се помогне да преодолеят това недоверие.

От Светия Синод са се опитали да убедят образователния министър Вълчев в необходимостта проектът да стартира още тази есен, но той не смята това за възможно. Министърът е на мнение, че предложението поставя под въпрос светския характер на образованието в България и че за момента в обществото има голямо разединение по темата.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...