По-малко от 24 часа остават до избора на новия Атински архиепископ



Ромфеа

По-малко от 24 часа ни делят от избора на нов Атински архиепископ, който ще се проведе в Митрополитския дом в Атина. За митрополитския трон ще се кандидатират митрополите на Спарта – Евстатий, на Тива – Йероним, на Димитриада – Игнатий, и на Солун – Антим.

Изборът на нов Атински архиепископ ще се проведе съгласно църковния Устав, наредба 590/77. Изборът ще бъде извършен при едно-единствено заседание без прекъсване, тъй като ще присъства и един светски представител – министърът на образованието г-н Еврипидис Стилианидис.

Председателят ще определи някой от архиереите, който ще председателства събранието, сиреч най-възрастния архиерей, тъй като секретарят следва да е да е най-възрастният от архиереите. Счита се, че има кворум при присъствието на 2/3 от митрополитите.

Сутринта на 7 февруари в светата митрополитска катедрала в Атина ще бъде извършена света Литургия и в 9.00 часа митрополитските порти ще бъдат затворени, за да започне изборната процедура. След това ще започне изборното гласуване и този, който получи мнозинството от гласовете, ще бъде избран за архиепископ. При равен резултат започва незабавно повторение на същата процедура за втори път. Ако отново някой не получи абсолютно мнозинство от гласовете, ще започне трета процедура, докато някой не набере макар и относително мнозинство от гласовете. Ако и този път се случи равенство, Архиепископът се избира с жребий.

Електронният портал припомня и изборите за архиепископ през 1998 г., протекли по следния начин:

След провеждането на първото гласуване, резултатите са следните: Христодул – 23 гласа, Йероним Тивански – 21, Антим Александруполски (сега Солунски митрополит) – 13, Димитрис Врестениски – 6, Теоклит Йоанински – 4, Вартоломей Мегарски – 4, Методий Писидийски – 2, Тимотей Керкирски – 2, Спиридон Зихнийски – 1, една бюлетина недействителна, общо – 76 гласа.

Превод: Костадин Младенов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...