Може ли данъчната амнистия за Главното мюфтийство да се окаже само параван за голямо задкулисие?



Тази събота, в навечерието на Неделя Православна, ви предлагаме:

  • Превръщат ли се вероизповеданията у нас в инструмент за политическо влияние?– въпреки обявените намерения да се отмени данъчната амнистия за Главно мюфтийство в размер на над 8 милиона лева, обществените реакции продължават. Социалните мрежи изригват срещу мюсюлманите, а регионален сайт нахъсва мюсюлманите срещу Православната църква. Означава ли това, че има напрежение сред вероизповеданията у нас и кой печели от него? Пося ли раздор сред религиозните институции данъчната амнистия на Главното мюфтийство? Защо се налага така спешно да се преремонтира един закон, който беше ремонтиран само преди месец? И най-вече – дали данъчната амнистия за мюсюлманското изповедание не е само върхът на айсберга от политическо задкулисие, което използва религията за параван на своите цели и залага нови проблеми в бъдеще? На тези и още въпроси Горан Благоев ще търси отговор от експерта по ислям Николай Панков и преподавателя по конституционно право в СУ доц. д-р Атанас Славов.
  • „Тържеството на светите икони” – в навечерието на Неделя Православна разговаряме с проф. дфн Калин Янакиев за събитията опреди 14 века, предизвикали движение срещу иконопочитанието, за мотивите на иконоборците против почитането на свещени изображения, които също имат евангелска основа, за контраргументите на защитниците на иконопочитанието, за това, че защитата на иконите е защита на основни истини на вярата и разбира се, за съвременната фетишизация и потребителска десакрализация на тези образи.
  • Пари за Църквата и клира, разруха за православното наследство – разказ за бездушието на съвременната държава и Църква, провокиран от нерадостната съдба на рушащия се старирен храм „Св. Димитър” и неговия изоставен манастир край софийското село Подгумер.

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 и тази събота, 16 март от 14 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...