Светият Синод се опитва да избегне огласяването на сътрудниците на Държавна сигурностМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. мунчо каза:

  Св. Синод не е искал забавяне разкриването на досиета. – http://www.dveri.bg/content/view/14157/29/

 2. мунчо каза:

  Поп предлага молитви във „Фейсбук” –
  http://www.monitor.bg/article?id=315391

 3. Ivan Nikolov каза:

  Мунчо,това „уточнение“ на двери.бг сигурно агент Ангелов (проф.Желев) ще да го е „консултирал“ понеже той от самото начало на сайта и досега си се води при тях като главен консултант. Е, личи че си разбира човека от работата на агент-консултант 🙂 !

 4. Стефан Чурешки каза:

  За жалост обявата на Синода и БПЦ за това, което е в юридически и официални документи не е това, което е фактическото положение на нещата с оглед разбирането на понятието за истина с цялата негова сложност и отговорност. Придаването на вид, описано от Шекспир в системата на демокрация е нещо важно – за това има пиари, но българите казват – хубавия кон и под скъсан чул си личи, както и че гиздавото магаре си остава магаре – все се сещам за тези народни мъдрости в лукса на БПЦ, която ще получи 4О милиона лева или евро – не знам точно валутата за религиозни постройки, т.е. да си придаде вид на работното място, а за ноухауто на християнството са предвидени 4ОООО лева българска държавна пара и БПЦ минава с един топъл обяд, който струва 5 лева – да го даде на 1О ООО човека, това са 5ОООО лева, които всяко едно сериозно религиозно средище изкарва за месец у нас. В живота на човека има три въпроса – кой дава кинтите, на кого си лоялен, т.е. на кой Господ служиш и накъде си тръгнал – БПЦ!?!

 5. Атанас 7 каза:

  Хубаво беше да проверите дали наистина Светия Синод е поискал да избегне огласяването, оказа се, че не го е искал. А вие публикувахе тази статия, и после сте православен сайт…

 6. Пламен Евгениев Сивов каза:

  @Атанас: В медийната област има правила, а не „хубаво беше да проверите…“. Публикацията, ако сте обърнали внимание, е от национален ежедневник, не е наша. Светият Синод поддържа собствена медиа, в която има сътрудници на заплата, чиято задача е да изясняват позицията на БПЦ по различни въпроси. Реакция от въпросната синодална медиа спрямо публикацията по темата засега няма. Това в правото се нарича „мълчаливо съгласие“. Публикацията в „Двери“ в обратния смисъл, цитирана по-долу, за съжаление не е меродавна – прекалено много „нашият източник съобщи“ и „от канцеларията на св. Синод…“ – без имена, без официална позиция.

 7. евтимия каза:

  @plamen: „в медийната област има правила“- като цяло тези правила са меко казано светски, нехристови (берем плодовете). Жалко е да са ни образец и мяра. (Ако нашата мяра свято нарушава тези правила, свято се създават нови правила. Свети мчк император Николай II явил нови правила в държавничеството, дипломацията… ;съседните „жълти“ народи го нарекли „белия баща“. И свети имп. Константин и… т.н.
  „Публикацията е от национален ежедневник, не е наша“. – Препубликувана, става „наша“.
  Цитатите от Двери са съвсем от медийните правила.
  Не пиша с острота в душата.

 8. Стефан Чурешки каза:

  Искам да попитам хората от православие.бг и всички, които посещават сайта знае ли са какви пари са взели бившите комунисти и техните хора и какви пари и средства са взели бившите ченгета от бившата народна държавна собственост през комунизма? Защото ако комунистите, които са плъпнали по всички партии са взели основния ресурс, ясно е че те ще бъдат модераторите на ставащото в България и следователно от тях следва да се очакват насоките на развитието на страната, а не от хората на бившата ДС, които без законово регламентиране на дейността на практика нямат влияние. Моралният казус за бившата ДС е много разтеглив, защото параметрите и мотивировката за репресиите ги даваше бившата БКП, сега европейска и цивилизована групирока на бизнеса и собствениците в България. И другият ми въпрос е каква е легитимността на собствеността и ресурса на БПЦ, та само определени лица ги управляват.
  http://www.bg-history.info/5434/Niakoi-vuzmozhni-predpostvaki-za-razbiraneto-na-bulgarskata-istoriia.html