„Светлина от изток” в Полския институт


На 10 май Полския културен институт и фондация „Покров Богородичен” откриха изложба "Светлина от Изток", посветена на Православието в Полша. Изложбата е подготвена от фондация “Княз Константин Острожки” с подкрепата на Министерството на културата на Полша. Експонатите разказват за съвременното състояние на Православната Църква в Полша. Използвани са най-добрите фотографии, създадени в Полша на тази тема от 70-те години на ХХ век до наши дни.

 

Присъства и исторически контекст – пощенски картички от началото на ХХ в., запазили образите на несъществуващи вече църкви. Изложбата включва и репродукции на икони на Йежи Новошелски, полски художник, вдъхновен в творчеството си от руската икона.

По време на официалното откриване прозвучаха изпълнения на певческо дружество „Славянска беседа” и бе прожектиран филмът „Православието в Полша”. В своето изказване по повод откриването на изложбата господин Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен” разказа за историята на Полската православна църква. Стана ясно, че преди векове броят на православното и католическото население в Полша е бил еднакъв. И че в момента в тази славянска страна живеят около 800 000 православни, които водят активен и ангажиран църковен живот.

Гостите от Полша – госпожа Раджукевич и сенатор Чиквин – благодариха за интереса към страната и към изложбата. Сенатор Чиквин цитира думите а своя сънародник, покойният папа Йоан-Павел ІІ, който казва, че ако католицизмът е единият бял дроб на Европа, то православието е другият. И изрази надежда, че предвид европейската интеграция връзките между църквите и народите ще стават все по-тесни.

Изложбата може да бъде разгледана до 22 май в Полския институт, ул. Веслец 12, София.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...