Симеон Пешов: Възстановяването на източното крило на Зографския манастир може да започне през май


Дейностите по възстановяването на източното крило на Зографския манастир могат да започнат през месец май. Това заяви в интервю пред агенция Фокус Симеон Пешов, президент на "Главболгарстрой" и председател на Българската строителна камара.

Пешов е и член на инициативния комитет за възстановяване на източното крило на манастира. Той обясни, че първо екип от архитекти ще отиде на място, за да решат какви дейности точно ще се извършват. Това се прави с цел – проектът по възстановяването да съответства с каноните и нуждите на монашеството. След това вече ще бъде изготвен работен проект. Той трябва да бъде съгласуван с гръцките власти. Очаква се процедурите да приключат до месец май и тогава да започне възстановяването. През това време ще тече кампания по набиране на средства за реализиране на проекта.

Според Пешов грубото строителство на крилото може да приключи още през тази година, ако усилията бъдат концентрирани в тази насока. След това ще започнат дейностите по реставрацията.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...