Великотърновска община получи Библии



На 24 февруари фондация “Приятели на България” подари Библии на Общината на Велико Търново. В началото на сесията на Общинския съвет, о. Михаил и о. Славчо, представители на Великотърновската Митрополия прочетоха благодарствена молитва. Отец Славчо в беседата си каза, че „Библията е писана повече от 1600 години от различни хора – от царе до рибари, с почерка на Светия Дух“ – и благодари на проф. Свиленов за дарението.

След молитвата към присъстващите слово отправи и проф. Дечко Свиленов, който сподели, че за първи път от 6 месеца, в които дарява Библиите на институции и учебни заведения, му се случва да стане свидетел на такава отзивчивост и братска любов. Той съобщи, че с дарение от г-жа Ане Фраш в момента се отпечатва още един тираж от 50 000 бройки.

Според него, „Библията е фундаментът на християнската вяра и може да промени мисленето на човека, а оттам – и на народите. Тя дава информация и сила за справяне с човешката слабост“. Професорът помоли великотърновските политици и управници да не се опитват да четат Библията от първата страница а да започнат от 1257 стр., където е Светото Евангелие според Лука.

Проф. д-р Дечко Свиленов получи Старопрестолна грамота и почетен медал от председателя на Общинския съвет Александър Чокойски и главния секретар на Общината Мина Илиева.

Дарението на Библии на Общината на Велико Търново бе само началото на едно по-голямо дарение, организирано от Православния център „Проф. Тотю Коев“, Православния богословски факултет и Великотърновската Митрополия. От следващия тираж на 50 000 Библии се очаква да бъде направено дарение на Великотърновския университет, Областната управа, полицията, повечето общини във Великотърновска област и на Православния богословски факултет с идеята всяка нова учебна година на новоприетите студенти да се подарява по една Библия.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...