Социален дом за монаси и свещеници ще отвори врати в Бачковския манастир



В Бачковския манастир ще отвори врати социален дом, който ще бъде предимно за възрастни и социално слаби монаси и свещеници. Това каза за БТА игуменът на Светата обител – Велички епископ Сионий. С тази инициатива ще бъде възстановен закритият в края на 40-те години на минали век дом за сираци от войните. По думите му той няма да бъде в същия вид, тъй като „правителството вече си има социално министерство, което полага грижи за тези хора, но ще предложи храна и подслон на хора, свързани с Църквата, най-вече възрастни монаси и свещеници, които са останали без близки“.

Те няма да бъдат оставени затворени в дома, а според възможностите си ще участват в живота на манастира и ще бъдат част от монашеското братство. Домът ще разполага с 15 монашески килии за по двама души, което означава, че ще могат да се приютят общо 30 души. Стаите ще бъдат ремонтирани и пригодени за възрастните хора със средства от проект, с който манастирът кандидатства пред ОП „Региони в растеж“ и който е на обща стойност около 4 милиона лева.

Навремето всички манастири са развивали социална дейност, като преди всички са давали подслон и храна на сираци от войните. За момичетата се грижели в женските манастири, а момчетата били настанявани в мъжките. Някои от децата оставали да живеят в светите обители, част от тях се подстригвали и за монаси – един тях е някогашният игумен на манастира дядо Наум.

Църквата активно е помагала и на душевноболните хора, като във всеки регион е имало по един манастир, в който се грижели за тях.

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...