Стартира кампания за изграждане на православен храм в Бяла


Председателят на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията проф. Огнян Герджиков и Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит обявиха началото на кампания за набиране на средства за изграждане на православен храм в Бяла, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Инициативата за изграждане на православен храм в Бяла е започнала още през 1992 г. През 1997 г. с решение на Министерския съвет е предоставена земя за строеж, а през 2001 г. след решение на общинския съвет на Бяла по Закона за местното самоуправление и местната администрация имотът е предоставен безвъзмездно на Русенската митрополия. За строителството на православния храм в града, където живеят около 4 000 души, ще са необходими между 100 и 200 хиляди лева.

Трагичният инцидент край Бяла, който разтърси местните хора, постави с нова сила въпроса за изграждането на църква в града. Това не е прищявка или каприз, то е потребно на хората в този труден момент, твърдят местните свещенници. Всяка стотинка за изграждането на храма ще бъде добре дошла, защото ще даде упование на местните жители, смятат те.

“Храмът е утеха, храмът е училище на вярата и добродетелта, храмът е единство на духа. Да помогнем на квартал “Гарата” в Бяла, да има свой храм, своя радост и утеха”, призовава Русенският митрополит Неофит.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...