Съобщение от братството на Зографския манастир по повод публичното изказване на отец НиканорВ съобщение, публикувано на официалния сайт на Българската патриаршия, братството на Зографския манастир опровергава казаното в публичното изявление на архим. Никанор, изпратено от отеца и до нашата редакция. Ето какво се казва в писмото на братството:

Въпреки силното нежелание на братството за публични изяви, принудени от разразилата се в последните дни медийна кампания около присъствието на архим. Никанор (Мишков) на манастирския празник, съобщаваме отговорно следното.

Архимандритът бе забелязан отначало в официалната манастирска приемна, където в навечерието на празника цял ден гостите биват почерпвани и настанявани. Преди той да е изрекъл нещо, му бе заявено от отговорния за настаняването монах, че не може да получи гостоприемство в манастира. После той се появи между близо шестотинте поклонници на малката вечерня и на трапезата, след което поради спонтанна реакция на манастирските братя бе помолен от участъковия полицай, обслужващ Обителта, да напусне границите на манастира. При извеждането му от двора той се опита да охули за пореден път манастира и пред полицая започнал да изказва съвършено несъстоятелни твърдения, че тукашните монаси са зилоти и не поменават Вселенския Патриарх.

В удостоверение на горното прилагаме копие от протокола, записан в Книгата за нарушения и събития на Зографския полицейски участък.

От манастирската канцелария

 

 

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ: