С песен и молитва: църковно отличие за отец Кирил ПоповСтаврофорен иконом Кирил Попов

Столичният свещеник и дългогодишен ръководител на Софийския свещенически хор, иконом Кирил Попов, получи отличие за църковно служение на своя  65-и  рожден ден, в който отбелязва 50 години църковно-певческа и диригентска дейност и 20 години служение като духовник. 

На 5 декември, в деня на св. Сава Освещени и св. Нектарий Битолски, на тържествена света  Литургия  в митрополитския катедрален храм “Св. вмчца Неделя” с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, иконом Кирил Попов беше удостоен с офикията “ставрофорен иконом” за своето ревностно служение на духовник, музикант и църковен композитор.

Епископ Поликарп поздрави отличения духовник с приветствено слово от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Иконом д-р Кирил Попов е роден през 1955 г. Завършва през 1975 г. Софийската духовна семинария, а през 1981 г. и Духовната академия. През лятото на 1982 г. преминава Национален курс за хорови диригенти, проведен във Велинград под ръководството на проф. Васил Арнаудов. От 1 септември на същата година, по решение на Светия Синод на Българската православна църква, е изпратен като аспирант в Московската духовна академия. Тук той специализира хорово дирижиране, индивидуално учи хармония и композиция при изтъкнатия руски композитор, музиковед и педагог Владимир Мартинов и защитава кандидатска (докторска) дисертация на тема „Развитие на осмогласието в Руската и Българската православни църкви“. В края на 1984 г. завършва диригентския клас при Московската духовна академия с голям концерт на смесения хор при класа и присъдено отличие „Златен камертон“. След завръщането си в България преподава източно църковно пеене (1985-1989) и хорово пеене (1991-2000) в Софийската духовна семинария, дирижира хора при катедралния храм „Св. Неделя“ – София (помощник-диригент 1985-1990 г. и диригент 1991-2000 г.), а през 1989-1990 г. работи като научен сътрудник в Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия. През 1987-1988 г. преминава следдипломна квалификация по хорово дирижиране в Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София) в диригентския клас на проф. Васил Арнаудов. Това негово обучение завършва с едночасов изпит-концерт на 11.11.1988 г. в голямата зала на консерваторията с изпълнение на църковни песнопения от смесения хор при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ (в разширен състав, който за първи път излиза извън храма). От 17.03.1986 г. е диригент на Софийския свещенически хор. През лятото на 2000 г. приема духовен сан, като е ръкоположен за дякон на 8 юли и за свещеник на 9 юли от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит (сега патриарх) Неофит. Отначало е назначен за енорийски свещеник в храм „Св. Николай Мирликийски” – кв. Горна баня, а по-късно (от 01.02.2004 г. до 01.11.2013 г.) за предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски” в София. На 09.05.2009 г. в същия храм с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим е удостоен с офикия „протойерей” на Българската православна църква отново от Русенския митрополит Неофит, а на 02.02.2016 г. в храм „Св. Неделя” получава офикия „иконом” от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От 01.11.2013 г. е енорийски свещеник в катедралния храм „Св. Неделя” в София.
Като диригент има издадени записи на грамофонни плочи и общо осем компактдиска със Софийския свещенически хор (1992, 1999, 2010 и 2012 г.), мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя“ (1999 и 2002 г.), мъжкия хор „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ (1994) и мъжкия хор „Св. равноапостолни Кирил и Методий“ (1997). В много от тези и записи на други хорове звучат негови композиции и обработки на църковни песнопения. Концертира у нас и в чужбина с различни хорови състави. Занимава се и с музиковедска и редакторска дейност. Има множество участия като музикален продуцент, музикален оформител и изпълнител в записи за CD и DVD на църковна тематика. През 2012 г. излиза сборник с негови композиции „Православни хорови творби”.

Лауреат е на наши и чужди конкурси за композитори. Участва като член на жури на наши и международни хорови фестивали и конкурси. В края на 2012 г. е приет за член на Съюза на българските композитори.

Носител е на ордена на Руската православна църква „Преподобни Сергий Радонежски” – трета степен (2014 г.) и ордена на Българската православна църква „Свети Климент Охридски“ – първа степен (2016 г.).

Филмът „Песен и молитва“ с участието на отец Кирил Попов  е посветен на църковната музика.

Екипът на Фондация „Покров Богородичен“ поздравява отец Кирил с църковното отличие и му пожелава много здраве и дълги години вдъхновено и  благодатно служение на Бога и ближните. На многая и благая лета!

 

По материали от Сайта на БПЦ Българска патриаршия;  Сайта на Съюза на българските композитори.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...