Университетски преподаватели ще дискутират по темата за религията и секуларизма след „Шарли ебдо“ReligiiНа 17 февруари (вторник) Университетският център за изследване на религиите, в сътрудничество с Културния център на СУ, инициира дискусия по темата за религията, политиката и секуларизма след „Шарли ебдо“.

С тази среща се поставя началото на академичен публичен дебат по кръг от все по-важни общественозначими въпроси, сред които: Какво всъщност се случи на 7 януари 2015 г. в Париж? Какво общо има с тези събития религията и в частност – ислямът? Как трябва да бъде третиран проблемът с изострянето на отношенията между някои религиозни идентичности и характерния за либералната демокрация секуларизъм? Необходимо ли е преосмисляне на досегашните либералнодемократични модели в Европа и определени аспекти на мултикултурализма? Какъв е българският модел за третиране на религиозните различия в обществения живот?

Водещ на дискусията ще бъде доц. д-р Симеон Евстатиев – катедра „Арабистика и семитология“, ръководител на Университетския център за изследване на религиите при СУ. Участници ще са: проф. д-р Александър Кьосев – катедра „Културология“, ръководител на Културния център при СУ; д-р Сефер Хасанов – Висш ислямски институт; проф. дфн Владимир Градев – катедра „Културология“, СУ; проф. дфн Георги Каприев – катедра „История на философията“, СУ; проф. дфн Стилиян Йотов – катедра „История на философията“, СУ; доц. д-р Огнян Минчев – катедра „Политология“, СУ; проф. дфн Пламен Макариев – катедра „Философия“, СУ.

Дискусията ще се проведе в Новата конферентна зала в Северното крило на Ректората на СУ, а началото е в 18 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...