Уникален археологически резерват в Искърското дефиле е изоставен на произвола на иманярите



Източник: БНТ

Уникален археологически резерват в Искърското дефиле край врачанското село Люти брод е изоставен на произвола на иманярите и природните стихии. Разруха и бурени са превзели ценни исторически паметници от времето на Римската импeрия и Второто българско царство.

Тук на стръмния бряг на река Искър край природния феномен Ритлите преди 2000 години римляните са изградили крепост. Според научните изследвания тук е имало антично и средновековно селище, наричано Коринтград и цял манастирски комплекс.

На площ от 50 декара археолозите са открили останките на 14 църкви. Преди 3 десетилетия са реставрирани най-добре запазените старинни сгради – римската базилика от 4 век и църквата “Свети Георги” от 12 век.

“Моята тревога идва от това, че когато посетихме с колеги археолози обекта установихме, че той е в плачевно състояние. Църквата, която е средновековна, е направена с покривна конструкция като реставрация, която всеки момент може да рухне. Базиликата е в окаяно състояние, защото е необходимо да се изсече израслата растителност и да се приберат част от археологическите паметници, потрошени от иманярите”, каза д-р на историческите науки Нарцис Торбов – археолог.

Лазар Тошев от село Люти брод навремето е участвал във възстановителните работи. “Църквата е покрита заради иконите, които се намират по стените, от времето и дъжд да не се изгубят”, каза Лазар Тошев от село Люти брод.

Днес нищо не е останало – нито стенописите, нито каменните колони и мраморните капители, нито оградата от железобетонни стълбове. През последните 10 години държавата не е дала нито лев за поддържането и опазването на обекта.

“Трагично е състоянието, с една дума. Грозни сцени и гледки, които уронват авторитета на държавата”, изтъкна кметът на село Люти брод Иван Коцев.

През 1871 година австрийският пътешественик Феликс Каниц минава по тези места и възкликва: “А тук природата е най-романтична”. Но и тя не може да скрие разрухата на историческите паметници, които пустеят в забрава, вместо да се превърнат в туристическа атракция.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...