Филмът „Светителят хирург“ ще бъде представен в Старозагорския затвор



Св. Лука при един от арестите му

На 29 май (понеделник) от 18.30 ч. в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора ще се състои безплатна прожекция на българския документален филм „Светителят хирург“, посветен на живота и великите открития в медицината на свети Лука Кримски.

По-рано в същия ден – от 14.30 ч., филмът ще бъде представен и пред лишените от свобода в Старозагорския затвор – като пример за живот, отдаден на ближния.

Свети Лука Кримски е прекарал 11 години от живота си в тъмница, заради това, че е изповядвал православието. Претърпял е жестоки мъчения, но категорично заявил, че расото ще бъде свалено от гърба му само заедно с кожата му.

Ето какви изпитания преживява свети Лука, разкрити в статията на Тихон Сисоев: „След като претърпял две заточения, на 24 юли 1937 г. го арестували за трети път по обвинение в създаване на „контрареволюционна църковно-монашеска организация“.

Искали да изтръгнат от светеца признание за шпионаж, но владиката останал несломим. В знак на протест започнал гладна стачка. Тогава следователите решили да приложат спрямо него своя любим метод: разпит, който продължил тринайсет дни без прекъсване, и то денонощно. Разпитващите офицери се сменявали един след друг, без да позволяват на светеца да затвори очи за сън. Впоследствие епископът си спомня: „Започнах да чувствам появата на ярко изразени зрителни и тактилни халюцинации, които ме спохождаха една след друга. Ту ми се струваше, че из стаята тичат жълти пилета, а аз ги ловя. Ту виждах себе си на ръба на огромна пропаст, в която е разположен целият град, ярко осветен от електрически светлини.“ Доведен до отчаяние, свети Лука решил да изплаши мъчителите. Заявил, че ще подпише каквото е необходимо и поискал да му донесат обяд. Грабвайки ножа от масата, светецът тръгнал сякаш да пробие гърлата им. Един от офицерите бързо успял да избие ножа от ръката на епископа.

Отново върнали в затворническата килия изтощения епископ, а след това го преместили в областния затвор. Попадайки в болницата на затвора, хирургът спасил живота на един млад крадец, като му поставил вярна диагноза. „След този случай по време на разходките в затворническия двор углавните престъпници ме приветстваха от третия етаж с шумни аплодисменти и ми благодаряха за спасяването живота на крадеца.“ По два пъти на ден хирургът заставал на колене и четял молитви. В подобен момент в килията наставала пълна тишина – всички слушали и наблюдавали епископа. Преди да отиват на разпит, затворниците първо се приближавали към Лука, за да получат от него благословение. Всички, които станали свидетели на живота на светеца в затвора, посочвали неговото абсолютно беззлобие – той никога не се оплаквал, запазвал пълно спокойствие. Всичко, което му носели неговите близки и роднини, той раздавал на съкилийниците си. Краят на неговата изолация настъпил през юни 1941 г. В държавата възникнала потребност от хирурзи. Св. Лука станал консултант на всички болници в Красноярска област и главен хирург на евакуационната болница.“

Екипът на документалния филм са журналистът Ангел Бончев – автор, режисьор и оператор, Боряна Букикова-Пунчева – режисьор по монтажа, и Емилия Маринова – редактор. „Светителят хирург“, чиято премиера се състоя през февруари тази година в Пловдив, само в рамките на няколко месеца завладя публиката и в София, Враца, Асеновград, Бургас и Мадрид.

Повече подробности и трейлър на филма можете да откриете тук.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...