Христос е върховна ценност, която е вечнаВ този брой на предаването „Вяра и общество”, тази събота – 21 декември, ви предлагаме:

  • Да съградиш храм, който да се превърне в духовен дом на цял един жилищен комплекс – в България има едва седем църкви, които са посветени на Рождество Христово. Най-новата от тях е в столичния комплекс Младост – построена само за година и 4 месеца. За превръщането й в притегатален център не само за хората, които живеят наблизо, за енорийския живот, в който важно място имат и децата, за грижата на миряните за нямащите и страдащите и за откровението, че когато прекрачат прага устонявават, че винаги са готови за нещо ново – в специалния ни репортаж преди храмовия празник на „Рождество Христово” в София.
  • Защо Бог трябва да се роди? Как съвременният човек възприема раждането на Бога – като приказка или като истина? Как Църквата отстоява истината за раждането на Спасителя и защо така лесно се изкушаваме да забравим същността на празника Рождество? Защо Синът Божий се ражда там, където се хранят животните, а впослествие като негово рождено място се изобразява пещерата? Има ли някакъв архетип, свързан с раждането на езическите божества, който следва и християнството? Или раждането на Спасителя е уникално събитие в човешката история? Защо първите, които научават за Неговото раждане са пастирите? Защо при Младенеца идват да се поклонят и източните мъдреци? Какво символизират те? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси от доц. Смилен Марков – преподавател по християнска философия.
  • Как се ражда Младенецът сред малчугани в храма? – репортаж за благодатното сътрудничество между една детска градина и един столичен храм в навечерието на Рождество Христово. Вижте какво направиха възпитаниците и учителите от детска градина „Зора” в София, подкрепени от свещеник Александър Лашков от храм „Св. Троица”.
  • Ново издание на сборника „Емпирей” – за вторият том на Християнския литературен алманах разговаряме с един от неговите съставители – доц. Калин Михайлов, поет и университетски преподавател.

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!  

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 21 декември от 14.00 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...