Бургаски храм се сдоби с двуметров кръст и частица от Таворска скала



“Св. Николай Чудотворец” в бургаския квартал “Меден рудник” е единственият църковен комплекс от този вид в България. Строителството на зданието все още продължава. Изградена е църквата, в която от една година на празници се служи Света Литургия. Откакто вратите на Дома Господен са отворени за миряните, десетки мощи на светии идват от различни краища на България за поклонение. Днес на празника Преображение Господне частица от планината Тавор, на която Господ Иисус Христо се е преобразил пред трима от Своите апостоли, беше изложена за поклонение. 

Парченцето скала е донесена от Йерусалим от предстоятеля на църковното настоятелство отец Емилиян. Преди три години свещеникът отива на поклонение в един женски манастир и се връща в родина си със светинята. Оттогава до днес по традиция всяка година на този ден частичката се вади за благословение на миряните. Занапред тя ще остане за съхранение в бургаския храм.

Поредната нова придобивка – двуметров кръст – от вчера се извисява над купола на църквата. Той се издига на височина 22 метра. Кръстът е подарък от анонимни дарители, обясни отец Емилиян. Той допълни още, че светинята е изработена за около 2 месеца. Инициативата за изграждането й е на църковното настоятелство и на самите дарители.

Следващата светиня, която се очаква да пристигне в бургаската църква е Плащеницата на Пресвета Богородица. С нея на 15 август в деня на Блаженото Успение на Божията Майка ще бъде извършено литийно шествие около храма.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...