Художник отвори вратата между земното и небесното



Монитор

Какво място заема мистицизмът в модерната епоха? Повечето хора биха отговорили – никакво. В областта на изкуството обаче е точно обратното. Мнозина художници се вдъхновяват от съзвучието между звездния и земния свят – достатъчно е да споменем Йеронимус Бош, чийто фантастични същества са оживели сякаш от сънищата.

Днес мистицизмът също има своето място в изкуството, и то не само в европейското, но и в българското. Идеалният пример за това е Христо Кърджилов, който откри вчера новата си изложба в галерия "Ракурси". От платната, създадени с размах и точен рисунък, лъха усещане за мистика и странно съчетание между реалност и фантазия.

"Изложбата ми "Неомистицизъм" е забавна реплика на водещата в момента художествена мода по света – неореализма – споделя живописецът – Този подновен реализъм има основание за присъствие, защото крайният модернизъм се превърна в "делничен" от постоянна употреба, изчерпи и загуби енергията си. Истина е, че в европейското общество е имало епохи, когато общественото съзнание се е оказвало пронизано от мистицизъм – в античния свят и най-вече в Средновековието".

Творбите на Христо Кърджилов отдавна са познати на любителите на изкуството. Той е един от основателите на списание "Дъга" през 1978 г., чийто тираж се изчерпваше светкавично. Но освен в областта на комиксите и илюстрирането на книги художникът създава и много акварели, графики, рисунки и маслени платна. Участва в почти всички издания на най-престижните графични фестивали в света. Има 14 награди включително и от Франция и Унгария. През март миналата година той представи книгата си "Котки в квартал Страх", която включва единадесет разказа, илюстрирани от самия него. Негови са и рисунките към изданието на Руенския манастир "Преподобни Герасим Йордански", насочено към най-малките читатели.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...