Църквата “Св. 40 мъченици” във В. Търново се превръща в действащ храм-паметник
Източник: агенция Фокус

Храмът “Св. 40 мъченици” ще бъде действащ храм-паметник. В него ще се служи на големи национални и църковни празници, заяви директорът на Националния църковноисторически музей проф. Никола Хаджиев, цитиран от в. „Янтра днес”.

Църквата ще бъде обслужвана от институции, които имат опита да обслужват паметниците на културата и историческото ни наследство. В религиозно отношение тя ще бъде на разположение на БПЦ, и то под юрисдикцията на митрополит Григорий.

Конкретната дата за довършителните ремонтни дейности по възстановяването на храма не е фиксирана, стана ясно от заседанието на Националния съвет за опазване на паметниците на културата.

„Експертни, а не политически срокове ще се спазват за довършителните работи около църквата “Св. 40 мъченици” във В. Търново”, заяви зам.-министърът на културата Иван Токаджиев, който участва в заседанието на Националния съвет за опазване на паметниците на културата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...