Частица от мощите на св. Модест ще бъде дарена на Софийската духовна семинария


Частица от мощите на св. Модест, патриарх Йерусалимски, ще бъде дарена на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” на 14 декември 2006 г. от Националния исторически музей.

 

В 15.00 часа в НИМ мощите ще бъдат предадени на представителна делегация от Семинарията. Около 16.00 ч. светите мощи ще бъдат тържественото внесени в семинарския храм, където ще бъде отслужен молебен.

Мощите са престояли повече от 100 години в НИМ и са били открити наскоро при реставрирането на старинна мощехранителница, която ще бъде изложена в залата «Средновековно изкуство» на НИМ.

Мощите ще бъдат положени за поклонение в семинарския храм «Св. Йоан Рилски». Освен на патрона на семинарията св. Йоан Рилски храмът притежава мощи и на свети Антоний Велики, св. Трифон, св. Харалампий, св. Панталеймон, св. Бенедикт Нурсийски, св. Теодор Тирон, св. Екатерина, св. Варвара и други.

Дарението се прави по повод предстоящото честване на паметта на св. Модест, патриарх Йерусалимски на 18 декември.

Повече за традицията на пренасяне на свети мощи и за светеца тук

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...