Чудеса по бойните поля, братолюбие и политика преди 140 години и след това



В изданието ни, което се излъчва на връх националния ни празник ви предлагаме:

  • Бойната икона на опълченците – за свещената история на Самарското знаме, изработено с пост и молитва, както канона повелява да се рисуват икони. После благословено с молитвите на хиляди вярващи, а сетне прославило се с бойни подвизи… и почти неизвестни чудеса. За светинята на българското Освобождение, върху която са изобразени Божията майка и светите братя Кирил и Методий ще ви разкажем чрез спомени, отпреди 140 години и съвременното откровение на монахиня Натанаила от Женския манастир в Самара.
  • За християнската саможертва, за разликата между духовната и политическата свобода – специално участие на Плоещкия епископ Варлаам, викарий на Румънския патриарх.
  • „Бог не наказва” – слепият звънар от храм-паметника „Рождество Христово” в Шипка – Дечко Гърбатулов няколко години споделя своя поглед към живота и вярата пред камерата на автор-оператора Добрин Керестелиев. Предлагаме ви есенцията от тези разговори, както и да се насладите на звъна на шипченските камбани, които Дечко Гърбатулов нарича „мои деца”.
  • Братолюбие и политика – пред какви изпитания се изправя Българската екзархия по време на Руско турската война (1877-78)? Има ли вина Руската църква за наложената преди това схизма на нашата църква? Само братолюбиво ли е отношението на руското командване и руските духовници към техните събратя „схизматици” от България? Каква е съдбата на двете български епархии – Нишката и Нишавската след пролетта на 1878 г.? Защо Българската църква продължава да пази ревностно паметта за Русия като освободителка, дори когато държавата и обществото са на друго мнение? Този църковно-исторически прочит на малко известни моменти от недалечната ни история Горан Благоев ще направи с проф. Надя Манолова-Николова и проф. Светлозар Елдъров.
  • Как финансови интереси затвориха за няколко дни църквата на Божи гроб в Йерусалим.

Вашите въпроси или мнение по темите на предаването може да зададете предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Бъдете с нас и на 3 март! Очакваме ви както обикновено по БНТ 1, точно в 17 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...