Ще бъде ли построен скоро православен храм в ж.к. „Младост“?



В отговор на запитване до редакцията на Православие БГ се опитахме да установим причините за забавянето на строежа на нов православен храм в ж.к. „Младост”.

Резултатите:

Кметът на ж.к. "Младост" г-н  Иван Карайончев още през 2002 г.  обещава построяването на храм  за жителите на района.

Причината за забавянето на проекта за нов храм се дължи на смяната на собствеността на терена. Определеният първоначално за тази цел терен е бил предоставен за строежа на супермаркет от веригата Хит.

Преговорите по тази сделка са водени от администрацията на бившия столичен  кмет г-н Стефан Софиянски.

На въпроса дали въобще има предоставен друг терен за построяването на храм, г-жа Петя Колева от отдел „Връзки с обществеността” в община "Младост", ни увери, че са осигурили терен със същата площ като първоначалния (от 6 дка).

Първа копка на храма не е правена, защото архитектурният проект все още не е одобрен. Теренът е бил разкопаван по време на строителството на супермаркета, защото инвеститорите са поели ангажимент да разчистят терена, което впоследствие ще спести и средства на църковното настоятелство при започване на строежа на храма.

Отец Александър Георгиев, председател на Църковното настоятелство на храм „Рождество Христово” в ж.к. „Младост”, ни информира, че работният проект за храма, чийто автор е архитект Владимир Дамянов, ще бъде внесен до края на месец януари за одобрение в Дирекция "Архитектура и градоустройство” на Столична община.

След получаване на одобрение от Столична община предстои събирането на средства за построяването на храма.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...