„Вяра и общество” с нов начален часПредаването „Вяра и общество“ подновява излъчванията си в ефира на БНТ-1 на 6 октомври, тази събота, но вече с нов начален час – от 17 до 18 ч. Зрителите ще имат възможност директно в ефир да задават своите въпроси и да споделят мненията си по дискутираните теми.

Основен акцент в предаването тази събота ще бъде разговор върху евентуалната канонизация на духовниците, жертва на комунистическите репресии. Сред участниците в предаването ще бъде и г-жа Блага Рубашкин от Виена, племенница на архимандрит Ириней, изчезнал безследно на 23 септември 1944 г. Обект на дискусия ще бъде и въпросът дали Светият синод с 11 разсекретени агенти на ДС има моралното право да канонизира мъчениците на атеистичната власт.

Специален репортаж разказва и за необикновената личност на свещеник Георги Стоянов (1874-1937), участвал в подготовката на Илинденско-Преображенското въстание, доброволец в Балканската и Междусъюзническата война, впоследствие инициатор за съграждането на първия православен храм в Кърджали – църквата „Св. Георги“. При боевете за Мехомия (дн. Разлог) през 1913 г. протойерей Георги Стоянов сам повежда разколебаните войници в атака и благодарение на него градът е спасен от настъпващата гръцка дивизия.

Новост през този сезон е и отделянето на рубриката „Неделно евангелие“ като самостоятелно излъчване. Досега зрителите я гледаха в края на „Вяра и общество“, но от тази есен тя ще се излъчва всяка неделя от 8 ч. – в помощ на зрителите, които се подготвят за неделната литургия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...