100 години храм “Успение Богородично” в село Марица


В неделя на 2 септември 2007г. православните християни от село Марица отпразнуваха стогодишния юбилей на своя храм “Успение Бородично”. Трима свещеници – отец Констатин от Марица, отец Николай от съседното село Радуил и отец Антон от Момин проход, отслужиха тържествена света литургия с водосвет и лития около храма.

Домакинът отец Константин благодари на всички енорияши и техни гости, които споделиха празника. Той напомни Евангелския текст, който се чете на този ден и който разказва как един цар приготвил богата трапеза за сватбата на своя син, но малцина се отзовали на тържеството. Свещеникът подчерта, че често когато чуваме църковната камбана намираме оправдание да не посетим Божия дом. Той благодари на всички, които в този празничен ден не се оправдаха с работа и споделиха радостта да са в храма с Бога. Отец Констатин специално благодари на допринеслите с труд и средства за обновяването на стогодишната църква.

Отец Николай подчерта Божията милост вярващите от село Марица да имат вече 15 години за свой духовен пастир отец Константин, който скоро ще получи своята офикия протойерей. “По молитвите на Света Богородица, която е застъпница за енорията, Бог да ви дава благословение, мъдрост и здраве”, пожела отец Николай на своите домакини. Празникът продължи с раздаването на 12 казана курбан, приготвен от храма за 100 годишния юбилей.

Представители от Софийската света митрополия не успяха да дойдат на тържеството в подножието на Рила планина.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...