180 години от построяването на храм „Св. Атанасий” ще отбележат във ВарнаПрез тази година се навършват сто и осемдесет години от построяването на храм „Св. Атанасий” във Варна. По този повод и в чест на храмовия празник на 17 януари (сряда)от 17 ч. ще се отслужи вечерня с петохлебие.

На 18 януари (четвъртък), Атанасовден, от 9 ч. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. В нея участие ще вземат свещеници от Варненска и Великопреславска епархия и от други епархии в страната и чужбина. Два църковни хора ще пеят по време на светата Литургия: хорът при храм „Св. Атанасий” и гостуващият мъжки хор при варненската катедрала „Успение Богородично”.

По установена вече традиция, след Литургията ще бъде отслужен водосвет и ще се освети риба, която ще се раздава на всички присъстващи. Църковното настоятелство е приготвило 400 порции за участващите в светата Литургия миряни. За празника излиза първи брой за 2018 година на енорийския вестник „Православен глас”, който се разпространява безплатно. Специално за годишнината митрополит Йоан ще раздаде на всички малки икони с образа на св. Атанасий.

Пак на 18 януари от 18 ч. в храм „Св. Атанасий” ще се проведе среща-разговор с архимандрит Максим, който е предстоятел на храм „Св. Архангел Михаил” в Таксиархис – Гърция.

С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, църковното настоятелство ще организира през цялата година различни събития за тържествено отбелязване на годишнината на храма.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...