333 европейски граждански организации настояват за промени в Истанбулската конвенция


Повече от триста неправителствени организации от девет европейски страни, включително и България, настояват за промени в Истанбулската конвенция, с цел да се премахнат идеологическите разпоредби, които пречат на нейната ратификация.
Правозащитни граждански и родителски организации в Европа призоваха генералния секретар на Съвета на Европа г-н Турбьорн Ягланд, председателя на Съвета на Комитета на министрите – г-н Андре Самуелсън и изпълнителния секретар на Истанбулската конвецния – г-жа Бриджит О’Лъфин, да премахнат идеологически и противоречиви понятия от текста на Истанбулската конвенция.
Организациите подчертават, че разпоредбите и задълженията на този обвързващ международен договор противоречат на твърдението на г-жа О’Лъфин, че той не налага „идеология на пола“ и че не включва образователни задължения по отношение на сексуалната ориентация.
Те цитират изявленията на други длъжностни лица и експертни органи на Европейския съюз, в потвърждение на това, че Истанбулската конвенция съдържа задължения в областта на половата идентичност, изразяването на пола и сексуалната ориентация, включително насърчаването на „не-стереотипните полови роли”, чрез образователните програми.
Предвид липсата на яснота в обхвата на Истанбулската конвенция и противоречията, причинени от липсата на съгласие, относно  определенията използвани в нея, организациите препоръчват да се започне преразглеждане на Конвенцията, за да се заменят спорните термини около понятието джендър с „равенство между жените и мъжете“ и да се даде възможност на държавите да предявят резерви по спорните и идеологически части на Конвенцията.
“Считаме, че премахването на погрешните схващания, чрез изменение на Конвенцията по отношение на тези две точки, би позволило на държавите-членки на Съвета на Европа изцяло да се съсредоточат върху прилагането на механизми, които наистина защитават жените и момичетата от насилие”, се подчертава в писмото на неправителствени организации от Хърватия, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Румъния, Словакия, Украйна и България.
Пълния текст на писмото и подкрепилите го граждански организации можете да видите тук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...