70 икони чезнат мистериозно


Източник: в. Янтра днес

70 икони, иконостасът и църковната утвар на църквата “Света Параскева” в стражишкото село Сушица изчезнаха, съобщи кметът на селото Димитринка Калева. От миналата година Калева прави безуспешни опити да открие ценните предмети и да ги върне в храма на селото. Навсякъде обаче по пътя на иконите тя удря на камък.

Заедно с председателя на църковното настоятелство Тодор Тодоров през август м.г. кметицата ходила да търси иконите в Къпиновския манастир, където са били оставени на съхранение през лятото на 1987 г. Стаята, в която трябваше да бъдат иконите и иконостасът беше празна, разказа Калева. Отец Никодим от манастира заявил, че не знае къде са. Звънях в Митрополията във Велико Търново да питам къде са иконите и църковната утвар, но от там също заявиха, че не знаят, твърди Калева.

В Къпиновския манастир вчера открихме само жена, отговаряща за хотелската част. Тя също беше в неведение за съдбата на иконите на църквата в Сушица.

По мое време нищо не беше останало, каза отец Георги Сотиров, който беше игумен на светата обител преди 4 години. Той пое манастира след отец Михаил, който беше хванат, че е разпродавал ценности от манастира. Каквото беше останало, е описано и предадено в Митрополията, твърди отец Георги.

Потърсен за мнение вчера, Великотърновският митрополит Григорий категорично отказа да каже къде са иконите, както и да прави какъвто и да е коментар по случая.

Църквата “Св. Параскева” в Сушица е срината до земята от стражишкото земетресение на 7 декември 1986 г. По разпореждане на тогавашния владика Дядо Стефан през февруари на следващата година е демонтиран иконостасът. Направен е опис на 70-те икони и през юни 1987 г. всичко е занесено на съхранение в Къпиновския манастир. Цялата църковна документация останала на отговорно пазене в тогавашната кооперация и кметството.

От иконите на църквата е намерена само една – “Целувката на Юда”. Тя е рисувана върху дърво и според доц. д-р Пеньо Пенев, преподавател по изобразително изкуство във ВТУ, е от Тревненската школа. Иконата е намерена в барака в двора на църквата.

Църквата “Св. Параскева” в Сушица е построена през 1874 г. с дарения. Осветена е от митрополит Иларион Макариополски. След 102 г. е обявена за паметник на културата. 8 г. след унищожението є от земетресението през 1986 г. е започнато съграждане, което спира през 1998 г., защото парите свършват. Искания за финансиране са писани до Министерството на културата, до МРРБ, до парламента, до вицепрезидента Ангел Марин, до дирекция “Вероизповедания” към МС. От всякъде отговорите са отрицателни. За завършване на църквата трябват още 128 000 лв.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...