Обръщение на Светия Синод по повод решението на съда в СтрасбургМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  „Българският Патриарх не разреши, когато през 90-те години бяха незаконно отнемани църковни имоти с помощна на държавата, тя да бъде съдена в Страсбург с думите: „Българската православна църква не може да съди своя народ”.“
  .
  Точно в това ви беше грешката. Онзи благочестив български народ от ектениите измря преди половин век. Зад вас няма почти никого. Тези 83% от преброяванията са маркер на хора, които не знаят в какво вярват и дали изобщо вярват.
  .
  „крайното църковно снизхождение, проявено към изпадналите в тежкия грях на разкола…“ Неприлагането на пълната тежест на каноните пък беше още по-голяма грешка и тя тепърва ще се усеща. Когато трима митрополити отказват да участват в работата на Св. Синод, това не е ли на практика разкол?

 2. Християнче каза:

  от зори до късен час. Хем решението на Страсбург било в ущърб на „разколниците“ и всичко е по каноничному, а в същото време плачем като вдовица за пред сестрица.

 3. semo_semkov каза:

  Веча на една сбирка в едно дружество, свещеник -разколник в задоворната си реч, че са спечелили делото в Страсбург, споменава, че сред настоящите митрополити на БПЦ,/ и като пример споменава Старозагорския Г./ са били в готовност да се отцепят веднага от ядрото на БПЦ с цялото си подведомствено свещенство. И макар да се подписвам анонимно, това което е казал разколникът е съвсем вярно. От него излиза, че в БПЦ си отглеждаме „разколническа бомба със закъснител“, която не се знае при какви обстоятелства и в кое време, може да гръмне по силно от първата. Е, мили митрополити, до кога ще газите каноните и допускате компромисите. Май с вашите камъни по вашите глави и по главите на почтените християни в България.

 4. semo_semkov каза:

  Към горния коментар : поправка на първото изречение:“ Вчера на една сбирка в едно дружество, свещеник-разколник в задоволителната си реч…“