От Рилския манастир уверяват, че има решение на Св. Синод за издаването на книгите, посветени на св. Йоан Рилски

rilski_1_bРъководството на Рилския манастир в съобщение от днес на синодалния сайт дава своеобразен отговор на публичното пояснение на Русенския митрополит от вчера, свързано с отпечатаните наскоро книги от Рилската света обител, посветени на св. Йоан Рилски Чудотворец.

От манастирското братство уверяват, че печатните издания са получили не само одобрението и благословението на патриарх Неофит, но и това на Св. Синод в пълен състав в заседанието си на 19. 11. 2015 г., прот. № 26. Решението е поместено и в двете издания на ст. 3 с голям шрифт.

В съобщението се казва още: „Съществуват достатъчно примери в църковната практика, в които до знанието на вярващия народ е свеждано едно, или друго предстоящо събитие, а името на Негово Светейшество, като изразител на волята на Св. Синод, стои като гарант за неговата изрядност по отношение на установения от Устава на БПЦ църковно – административен ред, който по презумпция подразбира и синодалното устройство на нашата Църква. По подобен начин в случаите, когато Председателят на Светия Синод не е споменаван изрично пред председателствания от него орган, до този момент никой не е възприемал това като обида спрямо Първосветителското достойнство на Светейшия ни Патриарх.

Все още твърдо вярваме и изповядваме съборното начало на Православната църква, затова поднасяме искрено извинение към всички, които са видели някаква тенденциозност в предишното наше обявление.“.

 

Коментари

коментара

Близки теми: