Васко Кръпката: Духовността отстъпи място на нахалството и егоизма


Музикантът Васко Кръпката пред Агенция Фокус за българското семейство, духовните и християнските ценности…

Смятате ли, че българското семейство изживява криза?

Смятам, че българското семейство направо е в колапс. Последните новини са, че се продават български бебета в Гърция, че една майка с бебе и дете е блъсната в Пловдив на пешеходна пътека. Изобщо проблемът е много голям. Проблемът е глобален, духовен и рефлектира в семейството.

Къде според Вас се крият причините за това?

Според мен голямата пропаганда, която се бълва отвсякъде, че колкото си по-нахален и арогантен си толкова по-велик е основният проблем. Нахалството и егоизмът станаха “голямо качество”, а не се смятат за недостатък. Децата са горди да приличат на техните герои-мутри, престъпници и други арогантни шоумени по телевизията. Това мисля, че е основният проблем – духовността е на заден план.

Каква по Ваше мнение е отговорността на родителите за това, което се случва?

Отговорността на родителите е много голяма. Родителите, които се карат, бият, родителите, които не се обичат, родителите, които слушат чалга са мнозинство вече и това се предава на децата.

В една от най-силните Ви песни “Нека бъде светлина” се пее за това България да има повече деца. Какво мислите за демографските процеси, които текат в страната ни?

Няма любов, има секс. Навсякъде по билбордовете виждаме секс. Например реклама за водка -секс, реклама за дърва за огрев – голи жени. Изобщо има една воайорска настроеност, една просташка сексуална революция, която тука се изживява след като българинът стана свободен. Това рефлектира върху взаимоотношенията и като няма любов, няма деца.

Вашето мнение за християнските ценности? Има ли ги или не?

Християнските ценности още с навлизането на комунизма са потъпкани по жесток начин, с убийствата на представители на църквата. След това църквата беше направена казионна. После се появи друг синод, възникнаха конфликти. След това полицията влезе в църкви. Изобщо за мен църквата я няма. Църквата в България, която трябва да изпълнява много сериозна роля, да възпитава – я няма. В училищата не се изучават християнските ценности и това според мен също е голям проблем.

Какво мислите за филма “Историята на Исус за деца”?

Мисля, че всички трябва да гледат този филм, независимо имат ли деца или не. Много човешка история, въпреки че е божествена. И е много поучителна. Аз съм рокаджия, хипар, пънкар, метъл, моторист, но въпреки това смятам, че човек трябва да се докосва до нежните и светите чувства в живота си.

Ще заведете ли децата си да гледат този филм?

Да разбира се, вече съм ги завел.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...