Доц. Димитър Попмаринов: Създаването на Духовна академия би било добра идея само ако се постави на правилна основаМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. ГеоргиДончев каза:

  Интервюто скрива смес от страх от нова образователна институция, даваща богословско образование и представлява опит за самопредлагане на „специалисти“ от ВТУ, които да поставят нещата на „правилната им основа“ това първо. Второ, кандидатът за студент-богослов наистина не беше един. Шестима бяха – редовни, задочните не ги помня, повече са. Една неистина в текста – апологетиката, така говореха във ВТУ, се закрива, защото не била актуална в православния свят, няма общо с преподавател. Това е. А такава академия, която пловдивчани планират няма бъдеще, защото ще дублира факултетите и много вероятно е реакция на църквата или митрополит Николай срещу противопоставянето, идващо именно от богословските катедри и от личности като тези в Търново, знаете кои… Каквото повикало, такова се обадило…

 2. о. Ivan каза:

  Подкрепям горния коментар. Може би това е спасението на загиващите богословски факултети, които, кичейки се с названия като „православен“ прегърнаха антицърковното движение. Истина е, че доцентите не обичат духовенството и тази вражда не е от вчера и не идва от св. Църква. Но не обичат нашето духовенство, а обичат гръцкото, македонското и сръбското – най-вече – и ако преди век сме се борили срещу фанариоти, сега трябва да се пазим от светосавци. Академиците искат църква по протестнатски модел и работят активно за това. В другия сайт http://dveri.bg/9khrc имат по-правилна позиция за академията, въпреки че и от там струи неприязън. Там още сравняват начинанието на митрополита с архонтството – няма дух, имитация е. Аз пък сравнявам тези критици с Лутер и Калвин и им напомням, да не правят тяхната грешка. Доцентите ли носят духа ? Нямало концепция ! А когато се е основавал факултета в Търново и Шумен -в София е било друго-, които сега успешно унищожавате, да не е било много по-различно ?

 3. въпрос каза:

  Нищо не разбрах от коментара на отец Иван. Като са загиващи богословските факултети, защо мислите че „академията“ ще цъфне? Студенти? Преподаватели? От къде си представате, че ще дойдат.

 4. Котаракът в чизми каза:

  Да, отче Иване, престъпници и масони ще ни „пазят“ от светосавство, не съглашенията с тях ще погубят вярата ни, а някакво светосавство, дето не е много ясно и какво точно влагаш в „термина“, употребявайки го….

 5. Фотий каза:

  @ГеоргиДончев, нито за кандидатите си наясно, нито за дисциплините, нито за специалистите. Защо да се самоизтъква деканът, като фактите говорят: половината нови църкви в България са изписвани от иконописци, завършили Православния богословски факултет в Търново. Някой май има интерес от по-малко иконографи, за да има работа за тапето-продавницата под тепетта.
  @о. Ivan, по плодовете им ще ги познаете. Във факултета на Попмаринов има толкова духовници преподаватели и докторанти, колкото във всички останали (София, Шумен, Пловдив) взети заедно. Къде видя липса на обич, да не си им изповедник? Или някоя теория на конспирацията ти е по на сърце. Не се излагай, че знаеш заради кои се хули името Божие между езичниците.