Йеромонах Висарион: Светостта е задължителна цел за търсещитеaltЙеромонах Висарион от зографската обител „Св. вмчк. Георги Победоносец“ на Атон изнесе духовна беседа в бургаския храм „Св. Иван Рилски“. Тя бе на тема „Светостта и съвременното общество“. Специално за Православие.БГ о. Висарион сподели:

Отец Висарион, защо избрахте темата за светостта и съвременното общество?

Смятам, че тази тема е важна, защото хората в днешния забързан свят обръщат повече внимание на житейските проблеми. Те обаче забравят за най-важното – духовното. Господ е казал, че първо трябва да търсим Царството Небесно и всичко останало ще ни се придаде.

За съжаление обаче като че ли искаме обратното – първо да ни се придаде всичко останало и, ако ни остане малко време, да потърсим и Царството Небесно. Така не става. Ето защо мисля, че в тази тема са събрани много важни неща, които могат да помогнат на съвременния човек да се преорентира. Да постави йерархията на ценностите, така както Бог иска, а не както нашият забързан свят желае.

Постижима ли е светостта в днешно време?

Разбира се. И не само е възможна, но е задължителна за всеки, който търси вечността. Бог ни е съдал за вечни времена. Той не ни е създал за кратковременен живот от 70-80 години, в които да имаме сравнително благополучие. Ние сме сътворени за нещо много по висше – именно вечността и нетлението.

Как се постига святост в днешния материален свят?

За съжаление се постига много трудно. Трудно, защото изкушенията са навсякъде – от страна на медиите, от нашите мисли, от забързаното ни ежедневие. Именно това прави светостта трудна, защото се постига сред тези изкушения. Но и Бог разбира в какво време живеем и ще иска от нас само това, което можем да дадем. Няма да изисква от нас повече от това, което можем да дадем.

За пръв път изнасяте беседа в Бургас. Защо избрахте този град?

Няколко духовни беседи по Божия милост изнесох в последните 2 години. Последната беше в Айтос преди около 2 месеца. На нея присъстваха отец Николай и отец Севастиян от Бургас, които видяха духовната полза за хората и пожелаха повече хора да чуят спасителни слова. Помислих си, че това дело действително е угодно на Господа. Освен това есента е подходящо време и повече хора ще дойдат да слушат Божието Слово.

Радвам се, че съм в Бургас, защото там, където има Божии хора, до тях трябва да стигне Божието Слово. Надявам се Божията благодат да пробуди сърцата на хората, защото човек колкото и да се старае от себе си да направи нещо, ако Бог не благослови неговото намерение, нищо няма да стане.

Много хора присъстваха на беседата, но за съжаление не всички успяха да разговарят с вас…

Да, така е. Но ще дойда пак, защото виждам, че има голям интерес. Там, където има интерес от страна на обществеността, трябва да се изнасят беседи. И това, разбира се, много ме радва.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. о. Стоян каза:

  Едва ли с архаични пароли, съдържащи религиозно-морални алабализми, позива за спасение ще докосне сърцето на днешния човек. Стига вече с тая имагинерната „борба с изкушенията”, предложете и покажете на човека любовта на Христос и живота в Църквата като предвкусване на Царството Божие. О. Висарион продължава да се изживява като фактор в българското православие, но мисля, че ще му бъде от полза да вземе да ходи по-често на богословстки форуми да се отрезви малко.

 2. Гошо каза:

  [quote name=“о. Стоян“]О. Висарион продължава да се изживява като фактор в българското православие, но мисля, че ще му бъде от полза да вземе да ходи по-често на богословстки форуми да се отрезви малко.[/quote]
  Няма да е зле и по-често да пребивава в манастира си. Все го гледам в София, по провинцията ходия често да приказва… А кога си върши работата на епитроп?!

 3. Данов каза:

  Колкото повече се опитвам да вникна във всички „произведения“ на този човек, толкова повече стигам до извода, че става въпрос за някакво болно и изопачено псевдобогословие. Този човек има много да поработи върху себе си, да спре да поддържа връзка с т.нар. архим. Касиян и тогава да застане като пастир и духовник пред хората.