Коледа не знам какво е. Дядо Боже е изпратил Сина СиМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. dedo pop каза:

  Е, докъде стигнахме?
  На празника Рождество Христово вместо да учим децата ни да се молят на Бога, да ги караме да се молят на измисления образ на Дядо Коледа? Нормално ли ви се струва да искат от белобрадия старец да им изпрати любов, щастие, успех в живота, приятели и семейства?
  Защото на мен ми настръхна косата, като го прочетох. За православния християнин е нормално да иска и да се моли за такива неща на Бога, в противен случай ми наподобява на молитва към някого, който замества Бога. Съжалявам, но трябва да бъда директна – това направо си е идолопоклонство.
  Не може ли, например, децата да пишат писма до Богомладенеца? Тогава вместо да искат непременно да получават подаръци, те по-често ще се замислят да се молят и за своите близки, а не само за себе си. Нали това е смисълът на подаряването – не толкова да получаваш, колкото да даваш, да даряваш на другите. Това е символът на този празник – християнската любов.
  Имаме си прекрасен празник – Раждането на Младенеца Иисус Христос, Спасителят на човеците. Нека да не го заменяме с други имена и символи. Няма нужда. Децата се радват искрено и неподправено на Рождеството, могат да бъдат щастливи и без негови заместители (Дядо Коледа).
  презвитера Йорданка Василева

 2. saluti каза:

  хубави пожелания госпожо презвитера, но към кого е адресирано възмущението?

  нали не става от регионалния инспекторат да прочетат заповед от сега нататък децата да спрат писмата до дядо коледа и да започват да пишат до правилното място?…

  пък и не е ли добре да запазим на Бога едно наистина малко по-различно място от това на доставчик на подаръци по празниците…и да погледнем по спокойно на детската празнична еуфория. това са деца, все пак!!! те са по-сложни от нас 🙂 при тях много неща са възможни и съвместими, без да си пречат, защото „за чистия всичко е чисто“. не мислите ли?

  хубави празници!

 3. dedo pop каза:

  Благодаря за поздрава. Извинявам се, че с малко закъснение честитя рождественските празници на екипа. Много ми харесва как е започнала авторката анкетата с въпроси за Рождество и Бъдни вечер, но защо после е добавила и Дядо Коледа?
  Предполагам, че няма човек да не е чел новините на информ. агенции, които съобщават, че от няколко години християнският свят в Европа е обявил протестни кампании срещу подменянето на рождественския дух на празника с образа на Санта Клаус и се забранява на продажбата на негови сувенири по базарите (Чехия, Австрия, Германия). Още миналата година в Гърция архиеп. Христодул остро критикува онези, „които обясняват на децата, че Санта Клаус е реална личност, която носи подаръци“.
  В същото това време в български православен сайт виждаме как се проповядва и защитава присъствието на белобрадия старец в християнски празник. Поне с такова впечатление остава човек. Или не е така? Бих се радвала, ако кажете, че впечатлението ми е погрешно.
  Йорданка

 4. saluti каза:

  uvajaema prezvitera, vpechatleniata ni sa razlichni. koe e „pogreshno“? – az ne znam.

  iskate istinata da e zaduljitelna i neptemenno razkazana s dumi prosti. dori v detskite glavi.
  dobre. no ima i drugi nachini 🙂

  veseli praznici na vsichki.

 5. ... каза:

  то нали в крайна сметка децата ще разберат че д. Коледа не съществува. И ще разберат че възрастните са ги лъгали. А после как ще повярват в Бог? Май наистина трябва първо да се говори за Господ. А д. Коледа кой е? Реклмано лице на Кока-кола.