Лазар Маркович: Църквата в Сърбия се ползва с най-голямо обществено доверие



Според проучвания на медиите, Православната църква в Сърбия се ползва с най-голямо обществено доверие, в сравнение с всяка друга политическа партия или организация в страната.

"Човеколюбие", официалната хуманитарна организация на Сръбската православна църква, работи в сътрудничество с вътрешни и външни нестопански организации и развива мрежа от социални дейности, медицински проекти и различни доброволчески инициативи с църковен характер. В училищата има възможност да се преподава вероучение, което е свободно избираемо, не задължително. Това каза Лазар Маркович в предаването "Таралеж" от 26 февруари, в разговор с Емил Кошлуков по повод изложбата Нови балкански икони в криптата на храма „Св. Александър Невски”, София.

Лазар Маркович е роден през 1963 год. в Белград. През 1991 год. завършва История на изкуствата в Белградския университет. В периода 1991-1996 год. работи в Просветната комисия към Светия синод на СПЦ; редактор е на списание Искон и сътрудничи в редица сръбски медии. От 2001 до 2003 год. работи в организацията Норвежка църковна помощ, която реализира хуманитарни проекти в Сърбия и Косово, ориентирани в областта на психосоциалната помощ за болни и етно-религиозния диалог и търпимост.

Освен за произхода и каноничните особености на иконите, представени в експозицията, Лазар Маркович разказа за Православната църква в Сърбия, литургичния живот, монашеството, днешната политическа и църковната ситуация в Косово.

Запис на предаването можете да гледате от този адрес (ако интернет доставчикът ви позволява услугата). Изберете предаването от 2008-02-26.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...