В Смолян отива епископ



 

Днес +

Смолян ще има владика, съобщи кметът на общината Дора Янкова на сесия на общинския съвет. Светият Синод на Българската православна църква е взел решение за назначаването на архимандрит Антоний за викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай.

Хиротонията му ще се състои на 23 март в храма „Света Марина” в Пловдив. Архимандрит Антоний бе протосингел на пловдивската Митрополия. Очаква се новият епископ да поеме църковните дела в Смолян.

Според Дора Янкова новината е отговор на стремежите на Православието в Родопите и сбъдва десетилетна мечта на миряните в целия регион. Представителната функция на владиката на Смолян ще се отрази положително върху църковните дела и ще помогне за по-бързо решаване на проблемите, заяви и отец Димитър Михайлов, който служи в православния храм ”Свети Висарион Смоленски”. Преди повече от година неговият баща отец Михаил Михайлов се оттегли от поста архиерейски наместник и оттогава постът е свободен. Назначаването на по-висш църковен служител с повече права е съществена крачка напред, категорични са свещениците в Смолян.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...