Международна католическа конференция се провежда в София



Darik news

Председателите на Епископските католически конференции на страните от Югоизточна Европа откриха тази вечер в София среща, на която ще дискутират темата за т. нар. смесени бракове между католици от различни обреди, между католици и християни некатолици, както и за бракове между католици и нехристияни.

Това съобщи богословът Богдан Паташев – участник в срещата. Насловът на форума, който ще продължи до 2 март, е“Подготовка на годениците и духовното придружаване на съпрузите“. На проявата, която се откри тази вечер в 18.30 часа в салона на Католическата екзархия на ул.“Люлин планина“ 5, са представени седем национални епископски конференции – от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Румъния, Турция, и Международната епископска конференция “Св. Св. Кирил и Методий“ /Македония, Черна Гора и Сърбия/, съобщава БТА. Темата на настоящата среща е от голямо значение за региона на Югоизточна Европа, тъй като в него живее и християнско, и мюсюлманско население, отбеляза Паташев. В срещата ще участват апостолическият нунций в България Джузепе Леанца и епископите от Епископската конференция в България. Срещата е организирана от Съвета на европейските епископски конференции, а неин домакин е апостолическият екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България монсениор Христо Пройков.

Приветствия към форума ще изнесат главният мюфтия Мустафа Хаджи, директорът на Дирекцията по вероизповеданията при МС проф. Иван Желев, председателят на Комисията по правата на човека и вероизповеданията от 39-ото Народно събрание Лъчезар Тошев.

Подобна среща се организира всяка година по различни теми от председателите на Епископските католически конференции, посочи Богдан Паташев. Той припомни, че миналогодишната среща също е била по семейни теми и се е състояла в Румъния. Тези форуми винаги завършват с документ, който се изпраща до Ватикана, каза богословът. По думите на Паташев целта е документът да се има предвид, когато там се обсъжда подобен въпрос.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...