Руската православна църква агитира за Медведев



DW

Руската православна църква също зае позиции в предизборната борба – ясно в полза на предложения от Путин кандидат Медведев.

"Нека звездата от Витлеем озарява вашия жизнен път и стане ваше ръководно начало!" С тези думи Московският патриарх и глава на Руската православна църква благослови присъстващия на коледната служба Дмитрий Медведев. Оттогава насам е ясно, че за Църквата този човек е бъдещият президент на Русия.

Не за пръв път Алексий Втори открито рекламира кандидата за президентския пост в Кремъл, както и неговия ментор Владимир Путин. Според експерта по проблемите на вероизповеданията и правозащитник Владимир Ойвин, ясната подкрепа на Църквата за определен кандидат не е изненадваща. В тази традиция президентът е нещо като добронамерения, но строг баща на нацията, който е благословен и избран, и чиито права и способности не бива да се поставят под съмнение. Дали президентът Путин е бил – както разправят – възпитан в религиозен дух от майка си, или пък е чист прагматик, не играе голяма роля. Става дума само за символната страна на нещата в общата картина на въздигащата се нова мощ на Русия.

Православната патриаршия извлича и изгоди от близостта си с властта И все пак не става дума само за символика. Църквата например получи обратно своите имоти, а държавата възстанови частично на свои разноски някои църкви. Така изгодата е взаимна.

Що се отнася до Медведев, твърди се, че по някои въпроси той може да заеме по-благосклонна към Църквата позиция и от Путин. Например по отношение на въвеждането на религия като учебен предмет. Освен това жената на Медведев се ангажира много активно в църковните дела, където между другото ръководи и един фонд за целите на образованието.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...