Български православни песнопения и народни песни звучаха в Бейрут


На 25 ноември 2008 г. формация Юлангело изнесе концерт в Бейрут по покана на посолството на България в Ливан. Събитието беше организирано със съдействието на Бейрутската гръко-православна митрополия в театъра на православния колеж “Благовещение” и премина под патронажа на митрополита на Бейрут Негово Високопреосвещенство Елиас Ауди.

Сред присъстващите бяха заместник министър-председателят ген. Исам Абу Джамра, министрите на информацията Тарек Митри и на културата Тамам Салям, главният секретар на МВнРЕ Уилям Хабиб от името на министър Фаузи Саллух, специални представители на вътрешния министър Зияд Баруд, бившия президент Амин Джемайел, високопоставени представители на духовния елит, както и голяма част от българската общност в страната.

Посланик Венелин Лазаров откри събитието с официално слово по случай 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България и посвети концерта на добрите традиции в отношенията между България и Ливан и на двете православни църкви.

Изпълненията на формация Юланегло, чийто репертоар следват българската певческа традиция в православните и народни песнопения,  бяха аплодирани от публиката и естествено се вписаха в атмосферата на събитието. 

Формация ЮЛАНГЕЛО е създадена като акапелно трио през април 1998г. от трима бивши ученици на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ”. Това са Юлиан Периклиев, богослов, участващ в последните музикални проекти на българската певица Диана Дафова в САЩ; Андрей Захариев, доктор по философия и в последните години едно от лицата на БНТ; и актьорът от Театъра на българската армия Георги Къркеланов, познат още от спектакъла «Охранители». От 2000г. към формацията са привлечени Йосиф Герджиков, диригент и основател на Хенделовото общество за музика в България и Пламен Бейков, един от последните ученици на Борис Христов, завършил оперно изпълнителско изкуство в Кралския колеж за музика в Лондон. Освен тях в ЮЛАНГЕЛО участват Димитрий Гамбурцев – тенор, Костадин Генчев – кавал, Стоян Павлов (Стунджи) – тъпан и перкусии.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...