Намерени са останките на Андрей Рубльов


Източник: Известия

Под олтара на Спаския събор на московския Андроников манастир са намерени останките на двама монаси, починали на границата на XIV и XV век. Сергей Никитин, главният специалист на Московското бюро за съдебно-медицинска експертиза, е убеден, че това са мощите на великия руски иконописец Андрей Рубльов и на Даниил, неговия другар в монашеството и рисуването на икони. Известно е, че те са починали един след друг, почти по едно и също време.

Никитин се занимава от много години с реконструиране на човешкия облик по черепа и е широко известен като изследовател на древни останки. Той е създал портрети на преп. Нестор – първия руски летописец, първия игумен на Киево-Печорския манастир Варлаам, княгиня Евдокия – жената на московския княз Дмитрий Донской, София Палеолог и Елена Глинска – бабата и майката на Иван Грозни. Скоро ще можем да видим и лицето на Андрей Рубльов, какъвто той е бил приживе.


Как е открит гробът на Андрей Рубльов?

За намирането на останките трябва да благодарим на настоятеля на Спаския събор протойерей Вячеслав Савиних. След десетилетия запустение той е започнал през 1992 г. да възражда храма, възстановявайки първо олтара и престола. Били разкрити камъните на древното престолно основание, а под тях се показал гроб. Археологът Олег Улянов, който изследвал олтарната част на събора, открил еще три гроба. Той не без основание смята, че под престола почива игумен Андроник, първият настоятел на събора. Возможно е в останалите три гроба да почиват Сава, Александър и Ефрем, следващите игумени. Останките от тези три гроба отдавна са извадени. Междувременно стените на разкопа се изронили, показал се пети гроб. Настоятелят търсил помощ от много специалисти, но безуспешно. Един от последните археолози направо покрил с найлон разкопа, излязла плесен. Ако не беше отец Вячеслав, неизвестните останки можеха да бъдат изгубени безвъзвратно.

Вие сте слезли в разкопа, видели сте цялата картина, и какво – веднага ви е озарила догадката?

Не, разбира се! В началото нищо не беше ясно. Просто се виждаха отделни кости и лежеше оголен череп. Отгоре всичко беше покрито с малки бели камъни. Започнах предпазливо да почиствам. Сред останките се появи керамична чаша, монашески плетени кожени кръстчета, кожени обувки. И втори череп. Стана ясно, че това не е първично погребение, а препогребване, при това не на един човек, а на двама, и то в особено почитано място. Сърцето ми заби! По особеностите на черепите, зъбите, строежа на костите беше определено, че един от погребаните мъже е бил на около 50 години, другият – на 70-80.

А какъв е този съд, намерен сред останките?

Погребална чаша за остатъците от елея след елеопомазване. Главният кремълски археолог Татяна Панова установи времето на изготвянето й: края на XIV – началото на XV век. Познавачът на древната керамика Леонид Беляев го потвърди. Беше създадена цяла комисия, включиха се множество хора. Пълно антропологическо изследване направиха опитните специалисти Сергей Василиев и Светлана Боруцкая. Водещите сътрудници на Руската държавна библиотека Екатерина Никанорова, Виктор Молчанов, Марина Крутова помогнаха за "разчитането" на историческите извори. Антропохимикът Елена Александровска изучи химическия състав на останките и стигна до извода, че тези двама мъже са водели еднакъв начин на живот, еднакво са се хранели и са се занимавали с едно и също – работа с метал, живопис. Запитахме специалистите: дали тези останки могат да бъдат на Андрей Рубльов и Даниил? Отговорът беше: "С голяма степен на вероятност, да".

Портретът, който ще създадете, ще бъде първото в историята изображение на Андрей Рубльов. Дава ли удивителната находка достатъчно материал за правдоподобна възстановка?

Както сами разбирате, няма с какво да сравняваме. Мога само да повторя, че останките и черепът на Андрей Рубльов, за разлика от тези на Даниил, са се запазили учудващо добре. При възстановката на портрета най-сложното е "одушевяването" на лицето, понякога то отнема месеци. По костната основа трябва да се възстановят детайлите на лицето.

Къде се намират останките сега?

На сигурно място, във великолепен ковчег, направен безвъзмездно от петербургския майстор-дърворезбар Алексей Тарасов.

Когато портретът на Андрей Рубльов бъде готов, ще го дадете ли на "Известия" за публикуване?

Обещавам.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...