Отец Теодор Стойчев: Сега е моментът Църквата да заяви позицията сиМоже да харесате още...

32 Отговори

 1. hpberov каза:

  В последния прясно излязъл (макар и със закъснение от 2 години) брой на сп. Духовна култура кн. 5-12/2006 г. стр. 7-25 е публикувана статия с материалите, събрани от Митрополит ДАМАСКИН (Папандреу) относно подготовката на Всеправославен събор. На третото Всеправославно заседание (28. Окт. – 6. Ноември 1986 г. в точка втора (б) относно „Диалозите за християнско единство“ е казано следното: … „Православната църква като една, свята, вселенска и апостолска Църква напълно осъзнава отговорността си за единството на християнския свят. Тя признава фактическото съществуваване на ВСИЧКИ църкви и вероизповедания… Двустранните богословски диалози, водени понастоящем от Православната църква, са АВТЕТНИЧЕН ИЗРАЗ на това съзнание на Православието“ … срв. горната статия – на страница 14 (вляво). В предстоящия Велик Всеправославен Събор този текст ще залегне като позиция, защото по него няма възражения от 14-те поместни православни църкви.

  Когато се говори, че Църквата трябва да заяви позиция, по междуличностен конфликт е необходимо да се уточни за каква позиция става дума и кой църковен орган трябва да заяви това. Несериозно би било ако няколко Софийски духовници се смятат за Църквата. Нека да не забравяме, че БПЦ е съборна. Наближава третата сесия на Шестия ЦНС. Би било добра идея въпросът за заявлението да бъде поставен там.

  В крайна сметка май най-добре въпросът за личните отношения между д-р Панайотова и п-р Г. Бакалов да бъдат поставени на Всеправославен събор…. :-)´

 2. nik08 каза:

  Да, така е. Дори за пръв път заявявам публично, че той беше създаден по мой почин. Най-напред предложих на д-р Десислава Пулиева, сега Панайотова, да го оглави, но тя се поведе по други съвети и създаде център с много агресивни позиции. Вярно е, че такива позиции са характерни за неофитите, но така или иначе крайните позиции не оставят пространство за защита. А истината е, че и от дирекцията на няколко пъти спасявахме г-жа Пулиева от завеждане на дело срещу нея заради крайни и неаргументирани нападки срещу религиозни дейци. Така или иначе тя е възрастен човек и сама си избира становищата. Аз пък направих друг екип от ентусиазирани млади богослови. Насърчавах младите хора да се занимават с проучване на новите религиозни движения. Междувременно две българки защитиха докторати в чужбина върху тази тематика. Центърът натрупа опит, създаде връзки със сходни центрове в чужбина, стана член на европейската организация F.E.C.R.I.S., придоби авторитет. Вече организира шести по ред семинар, имат един издаден том, втори е под печат. Това наистина са добри успехи.

 3. nik08 каза:

  Автор Полина Спирова
  четвъртък, 06 ноември 2008
  ivan_jelev.jpg
  – Проф. Желев, предстои да се проведе нов антисектантски семинар. Желаете ли да споделите нещо, свързано с него?

 4. nik08 каза:

  Щом един от най-добрите специалисти по Нов Завет, проф. Желев споделя, че Пулива-Панайотова е неофит във вярата и пълен лаик в богословието, явно е че нещо с нея самата не е наред.

 5. nik08 каза:

  И един съвет от мен. Вземете си приберете лудото Ленче, а заедно с нея и това варненеско „светило“ на вярата, ЗАЩОТО СЕ ИЗЛАГАТЕ И СТАВАТЕ ЗА СМЯХ НА ХОРАТА. Не разбирате ли, че правите гаф след гаф, кой ще мете след вас, това е въпроса?

 6. glory каза:

  И каква е разликата между сектознанието и секта ?!Сигурно знаете и какво е гражданска религия и как се дефинира.Що за понятия се формулират?И то от богослови?Ако nik08,не ме разбира да ми се обади.

 7. Дон Кихот каза:

  „eдин от най-добрите специалисти по Нов Завет, проф. Желев“. Желев ми е приятел, но ако потърсите в Аmazon.com, няма да намерите нито една негова книга.
  .
  „Пулиева-Панайотова е неофит във вярата и пълен лаик в богословието“. Това са глупости. Тя има степен „доктор по богословие“, което тези, които я плюят, нямат и няма да имат.

 8. nik08 каза:

  „Ако nik08,не ме разбира да ми се обади.“

 9. nik08 каза:

  „Желев ми е приятел, но ако потърсите в Аmazon.com, няма да намерите нито една негова книга. „

  Незнам доколко Аmazon.com е критерий за това кой е специалист и кой не? Проф. Желев се ползва с уважение в богословските среди и поне в България нямо по-добре познаваш тази материя от него. А за глупостите на портос, никак не ти отива да ги стимулираш.

 10. glory каза:

  Питам,уважаеми nik08,каква е разликата между Дирекцията по вероиповеданията и Центърът за проучване на нови вероизповедания пардон,нови религиозни движения.И горепобликуваното интервю си е много добре.

 11. glory каза:

  От всичко до сега писано разбирам,че Дирекцията създава Центъра,а после се карат.Много смешно.А колкото до г-жа Пулиева-Панайотова ,ако погледна сериозно на титлата и на някои нейни писания не съм очарована никак,нито от стила,нито от анализа.Портос се справя по- успешно понеже е искрен и няма титла за да го спаси 🙂

 12. portos каза:

  Кой от какво да ме спасява, Глори. Стига с тая параноя. Мълчанието на агнетата ли ще граем сега. Нека дойде да ме съди Бакалов и ще види „дявол на магаре“.

 13. portos каза:

  Господин Нико (дали не се мислите за младия Стивън Сегал) аз отдавна съм изтърван, но не от д-р Панайотова, вярвайте ми, така че няма защо тя да ме прибира. Мерете си приказките, защото съм на косъм от дръзновението да ви нарека, както ви подобава.

 14. portos каза:

  Аудиото можете да намерите на Личната ми страница – тук:

  http://portos-14all.blogspot.com/2008/11/blog-post_10.html

 15. nik08 каза:

  Glory, глеиий са кво стааааа. Малко да се разтърси, човек и интернета и ще намери предостатъчно оферти за закупуване на доктуратута, професура и тн.. Естествено не твръдя, че г-ша Панайотова е била на пазар и си е купила каквото и трябва, но със знанията дето демонстрира навежда на друга мисъл, че някой зорлем я е направил такава – докторка, за да свърши някаква работа. Насила хубост не става е казал народа. И десет титли и една, ако между ушите няма нищо, нищо и не става. Това се отнася с пълна сила и за портос, той също не блести с някаква особена идея, а папагалски повтаря на Панайотова клишетата. Това е показателно за това колко знае.

 16. nik08 каза:

  „Питам,уважаеми nik08,каква е разликата между Дирекцията по вероиповеданията и Центърът за проучване на нови вероизповедания пардон,нови религиозни движения.И горепобликуваното интервю си е много добре.“

  Каква е разликата ли ???? Вероятно проф. Желев е опитал да влее малко разум и интелект в съзнанието на Панайотова, разчитал е на нея, после има две възможости или той се е подвел , разчитайки прекалено много на нея или въпросната е изиграла евангелската сцена със сребърниците. Дали е едниото или другото вече няма значение. Очевидно нещо се е объркало в „матрицата“ и Панайотова излиза от контрол и си намира дружки в среди които са враждебно настроени към проф. Желев. Аз не познавам Панайотова, но познавам проф. Желев и знам, че той е достоен човек, а за акдемичните му способности питай повечето от душманите му дето лично той ги учил, ама явно не ги е съветвал достатъчно….

 17. portos каза:

  Това, че не коментирате фактите от горното интервю, както и от статията ми „Експериментално поле България“, а предпочитате обидни и полуобидни личностни квалификации, по-добре показва кой колко знае и на какво ниво предпочита да се води разговора. Предлагам ви да дебатирате с „кръжок Виктор Костов“… Те много знаят…

 18. portos каза:

  Обещах си да строша „острието на глутницата Бакалов“ и съм на път да го направя. Сега отведнъж се появява проф. Желев. Не ми се иска да мисля, че той прави със себе си чадър на сектанта, оскоро ми се струва, че вие го ползвате като такъв.

  Г-не, няма чадър, който да пази от гръмотевици. Щадете професора, защото е умен и стойностен мъж и кожата на Бакалов не струва и колкото химикалката му даже….

 19. portos каза:

  А пък и никой не иска кожата на пастора, търсим дебат за методите, които ползва сектата му. Те са не само със съмнителен произход, но и опасни за мнозина негови последователи.

  В план „Аз или Тя“ той постави нещата. Други използваха неразумието му, за да ги поставят на ниво „Ние или Вие’…

  Моят отговор е: Щом ще е така, тогава… Вие. Начинът да се отскубнете от ситуацията, в която влязохте е някой да и строщи пръстите. Но, тогава ще пиша с нос. Благодаря и дочуване.

 20. portos каза:

  да ми строши (исках да напиша) – изпуснал съм едно „м“

  Представените факти изискват отговори… Чакам…

 21. nik08 каза:

  „…Предлагам ви да дебатирате с „кръжок Виктор Костов“ …“
  Идея си нямам какъв е този кръжок, явно Вас Ви тресът някакви хормони щом създавате изкуствени разцепления в църквата, която и без светлата Ви особа не е в добра кондиция. Помислете си дали не създавате излишно напрежение сред, хората. Колко струва кожата на Бакалов незнам, но знам, че вашата кожа е под въпрос!!! Щом проф. Желев в качеството си на шеф на вероизповедната комисия, прави такава остра забележка на Панаотова, а не на Бакалов, то това е много показателно, кой е направил гафа, а и продължава да го прави. Борбата с деструктивните явления сред религиите трябва да се води от хора със сериозна богословска подготовка, а не от дилетанти като вас. За това всеки път вместо да трошите някакви остриета, ще получавате забележки, и не е лошо да се вслушвате в думите на по-мъдрите и по-опитни от вас. На мненията на този полуграмотен отец нямам какво да коментирам, няма думи…..

 22. portos каза:

  Този „полуграмотен отец“ е доктрорант в ЩУ „Св. Климент Охридски“… […]

 23. portos каза:

  Колко ви е сериозна подготовката не мога да знам, защото не показвате нищо в тази насока.

  Какво за кожата ми?! Елате да я вземете,[…]!

 24. portos каза:

  от уважение към Христо Беров. Доверявам му се, без да знам защо… 🙂

 25. portos каза:

  45. А Давид отговори на филистимеца: ти идеш против мене с меч, копие и щит, аз ида против тебе в името на Господа Саваота. Бога на Израилевото войнство, което ти оскърбяваш;

  46. сега ще те предаде Господ в ръката ми, и аз ще те убия, ще снема от тебе главата ти, и ще дам (твоя труп и) труповете на филистимската войска на птиците небесни и зверовете земни, и цяла земя ще узнае, че има Бог у Израиля;

  47. и цялата тая тълпа ще узнае, че не с меч и копие избавя Господ, защото това е война на Господа, и Той ще ви предаде в ръцете ни.

  (цитатът да се разбира фигуративно 🙂 )

 26. hpberov каза:

  Господа, как да се носи отговорността за ДИАЛОГ с другите църкви и вероизповедания, ако самите едноверци не можем да общуваме нормално и да водим диалог. Моля за толерантност и братолюбие!

 27. mariam каза:

  Който може да чете по руски, не е лошо да прочетете една дискусия по ПОДОБЕН ПРОБЛЕМ ( само че не с протестанти, а с мюсюлмани) тук:
  http://yurij-maximov.livejournal.com/254576.html

  Особено е важно да се прочете анонаса на Юрий Максимов, главен редактор на руския сайт „Православие и ислям“:

  1. Я убеждён, что нет ничего экстремистского или разжигающего межрелигиозную вражду в том, что христианин считает истинным именно христианское учение, и потому вынужден признавать не-истинным все противоречащие ему учения, в том числе и мусульманское.

  2. Я убеждён также, что нет ничего экстремистского или разжигающего межрелигиозную вражду в том, что христианин публично обосновывает свою веру в истинность христианства, а также аргументировано защищает её от критики со стороны нехристиан, в том числе и мусульман.

  3. Наконец, я убеждён, что нет ничего экстремистского или разжигающего межрелигиозную вражду в том, что христианин имеет и высказывает своё мнение, в том числе и критическое, о вероучении иных религий с точки зрения своих убеждений. Наличие собственного мнения подразумевает, что оно отлично от мнения, излагающего противоположные убеждения. И критическая оценка противоположного мнения никакого отношения к экстремизму не имеет.

 28. hpberov каза:

  Прочетете първия коментар и помислете пак.

  Сериозно ли е да сравнявате по авторитет предварителни решения на всички поместни църкви с анонс на главен редактор на руски сайт?

  По тази аналогия, дайте да заменим делегатите на всеправославните заседания с главни редактори на православни сайтове. Току вижте сме ги обявили за Свети отци след няколко века…

  Освен това, вредно е да се генерализира проблемът. В конкретния български случай проблемът е междуличностен: Д-р Панайотова – п-р Бакалов. Да сте чули например досега синодално решение на БПЦ срещу някоя друга религиозна общност?

  Много Ви моля, отново приканвам към сестро- и братолюбие и толерантност. Карал ли ни е някой от протестантите да отричаме догматите на православната църква? Не ни ли даде Бог разум?

 29. glory каза:

  Защо свеждате проблема до междуличностен конфликт,след като г-н Бакалов и г-жа Пулиева /или Панайотова /са публични личности и изразяват институционално становище и нивото им на занимание са институциите.А и като такива според мен,мненията им касаят само техните институции и изобщо не могат да имат нищо общо с БПЦ,защото тя не е институция.

 30. glory каза:

  И също да добавя,че тези две институции са паразити,че и с претенции.

 31. nik08 каза:

  „И също да добавя,че тези две институции са паразити,че и с претенции. “

  А, Панайотова е хигиенистката или по народному, чистачка, така ли да разбирам????

 32. glory каза:

  Ти го казваш.Защо си изненадан.себе си ли не разбираш.Всеки има право на мнение.Аз лично предпочитам Църквата,която не е институция и стои над институциите.Моите предпочитания са към нейното мнение,а не към временни явления