Позиция на проф. Иван Желев за случая с архонтската титла на Слави Бинев


Източник: в. Стандарт, бр. 5029

Позиция на проф. Иван Желев, директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, за случая с архонтската титла на Слави Бинев.

Професор Желев, Вие самият сте архонт. Как се дава тази титла?

Това бе една почетна титла, дадена ми като знак на уважение от Вселенската патриаршия за работа ми като преводач по време на различните православни съборни съвещания и срещи. Има цял набор от подобни звания, над 20, които се дават за различни заслуги на мирски лица към Църквата – книгопазител, нотар, протекдит и т.н. Те са останали от епохата на Византийската империя. Дават се както за материални дарения, така и за научни, юридически и други подобни заслуги към Църквата.

Значи митрополит Галактион няма право да дава такава титла, какъвто е случаят със Слави Бинев?

Теоретично може, но с решение на епархийския съвет. Аз обаче силно се съмнявам, че такова решение е гласувано. А и не виждам какви заслуги има Бинев към църквата. Изобщо това е едно своеволие на владиката, което намирисва на корупция. Но, разбира се, бизнесмените се ласкаят от подобни титли, а и предполагам, че дядо Галактион го е запознал с някои влиятелни хора в Рим.

Защо на церемонията присъства и кардинал?

За кардинал Лоу не знам нищо повече от това, което знаят всички – че бе уволнен от папата за педофилия. Повече ме притесняват срещите с йезуити и с представители на Опус деи, което за мен е съвсем необяснимо.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...