Светлата и тъмната скръб, или грях ли е да тъгувамеМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Ianitca Toneva каза:

  ОК, хубаво, ама след като знаеш, че някой си там преди 7000години те е натопил да живееш извън рая?
  Ще кажете има спасение, ама помислете си колко е трудно и че Бог трябва да помогне на човека къде с вяра къде с сили за добри дела. Когато това не се случи отиваш в Ада. Е тогава къде е смисъла на живота, къде радостта, че повечето хора ще бъдат осъдени и ние може да сме едни от тях., не се знае дали ще издържим докрай. Според мен няма радост и това е безмилостно.

 2. Траянка Георгиева каза:

  Трудно е. Но лесните неща не са интересни. Широк е пътят към ада и тесен и стръмен, пълен със скърби, благодатният път, който води към радостта. След като загубим, естествената детска радост, която кара мъничките 3-4 месечни бебета, да се смеят и да търсят очи, в които да видят отразенна радостта си, за да предадат любовта си на нас – мъничките Божии посланници на светлината, бавно и неусетно, поемат от мъртвостта на тоя свят. Това им причиняваме ние. Затваряме ги в оковите на омразата, изстискваме и последните капчици от небесната светлина, която са ни донесли тук, налагайки им това, което можем и знаем. Ние не желаем да се учим, да се борим и развиваме в духовен план, нито даваме възможност на тях , беззащитните, да съхранят знанието си за любовта. Това е основателна причина за депресивност. Това, че рушим Божия свят, и знанието, че ще понесем наказание за греха си.

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Жена изгоря с 4000 лв. за разваляне на магия. – http://www.novinar.net/news/zhena-izgoria-s-4000-lv-za-razvaliane-na-magiia_MzQxNzsyMQ==.html#comments1258136

 4. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  В своята книга Първата българска империя известният английски историк сър Стивън Рънсиман казва, че българите произхождат от скитите -магьосници, известни в античността с невероятните си способности. Този момент – магията е силно застъпен в българската народна вяра и не е изкоренен нито от Църквата, нито от комунизма. Но какво е магията – това са вселенски закономености и явления, които стават подвластни на човека и той насочва енергии и сили към друг човек с цел промяна на статуса му. Някои хора мислят, че и математиката е магическо мислене. Магьосници са били египетските жреци, за които има данни в Библията и в средновековната ни литература. Магиите са омразни Богу, но дали в съвременната технологизирана наука няма елемент на магьосничество? Та като не помагат Киприановите молитви, като не помага ръсенето за здраве, като не помага освещаването – все заради качествата и личността на човека, който върши обреда, какво остава – врачка, гадател и др.
  http://www.slavicorthodox.hit.bg

 5. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Известно е на по-посветените българи, че нашата културна идентичност се крепи на няколко основни цивилизационни феномена. Това са православието, славянството, националната и държавната историческа традция, която гарантира цивилизационното ни място под слънцето. Всичките тези културни феномени проговарят на съвременника единствено чрез образованата способност за интерпретацията на писмен и устен текст, което е крайна мяра на философско и религиозно тълкувание на фактите. От синтезираната притча на българската история е известно, че борбата на българите за място под слънцето се състои във философска еманципация на народността въз основата на защитата на горепосочените феномени. А това значи перфектна културно-философска подготовка на българите за експликация на световните явления въз основа на работата с писмен и устен текст. И тънкостта е да бъдем православни, но не византийци и славяни, но не русофили.
  http://www.bg-history.info/5300/Za-viarata-na-bulgarite-prez-modernostta.html

 6. Flame каза:

  Истината за депресията е казана много правилно от отеца -липса на вяра и уповние в Бога и неговия промисъл .Ние постоянно се стремим към тукашния живот и след ,като не успяваме да постигнем желаното изпадаме в депресия. Мисля ,че врагът-дявола,така даже по-лесно ни погубва отколкото ,ако живеехме като някой от по-заможните народи .Да де, и това е другият ни проблем ,че не мислим за това как да придобием вечен живот ,а как да настигнем „европеците“ или „американците“. Това никога няма да стане. Значи ще си тънем в депресия ,ако не преосмислим стремежите си-всеки сам за себе си… Освен това ние живеем в последни времена характеризиращи се преди всичко със скърби и нещастия. Съвременното човечество чувства една богоизоставеност. Сам Христос -Божия Син, Невинния я е чувствал на Кръста. Какво остава за нас-грешните!?Ние сами оставихме Бога и спасителния път. В този смисъл депресията е естествено следствие от начина ни на живот.