Тодор: Голямата ми победа е, че изтърпях тризначките


снимка: Православие БГИзточник: в. Стандарт, бр. 5003

Богословът Тодор си тръгна от "Биг Брадър". След много бурно и пълно с обрати гласуване зрителите на Нова тв решиха да го извадят от шоуто. 34-годишният теолог е родом от Сливен. Работи, по думите му, по най-добрата програма за превенция срещу зависимости. Сред хобитата му са футбол, голф, риболов, книги.

Тодор, какво научи за себе си в "Биг Брадър"?

Че обичам да вдигам летвата за себе си твърде високо. И когато не можеш да я прескочиш, става гадно. Научих донякъде, че не познавам себе си – поне така посочи детекторът на лъжата.

Наистина ли три поредни дни си сънувал, че излизаш от къщата?

Не само че излизам, а че съм вън. И друг път ми се е случвало да сънувам неща, които след това се случват. От богословска гледна точка не трябва да обръщаме внимание на сънищата, защото разумът и сърцето ни не участват в тях, защото ние спим.

Ти бе представен като човек, в който върви борба между светското и духовното. Чу ли се с приятелката си в Русия, след като излезе от шоуто?

Борба винаги има и тя съществува във всеки човек. При мен може би е малко по-ярка, защото аз я водя целенасочено. В църквата няма светци, а има хора, които искат да бъдат по-добри.

С никой не съм се чул, не съм си включил телефона още напълно умишлено. Това ще стане, като се успокоя. Не мисля, че момичето на моя живот заслужава петминутен разговор между две интервюта. Същото е отношението и към брат ми, майка ми.

Как успя да изтърпиш тризначките?

Това е една от големите ми победи там. С доверие, прошка и внимание – човек не иска много. Целта на влизането ми в "Биг Брадър" бе да няма лагери в къщата.

Защо искаш Любов да спечели шоуто?

Защото тя направи най-много върху себе си. Тя се опитваше да прави градивни неща. Не мога да се съглася, че едно момиче, което по цял ден не прави нищо освен да се гримира (Лиляна) е достойна за голяма награда. Любов бе единствената, която казваше в очите на хората какво мисли. Тя не издържа на напора срещу нея заради това. Аз издържах и си понесох последиците.

Каза, че работиш с групи от хора, които се опитват да се откажат от алкохола и нармокании. В къщата ти каза, че си виждал зависими от дрогата деца на политици. Как може държавата да се пребори с тези явления?

В България наркотиците са пандемия. Има училища, в които 75% от децата ползват дрога. Това са деца от VIII клас нагоре. Аз беседвам с тях – стремя се да им обясня, че всички тези проблеми са следствие на един проблем – бездуховността, безнравствеността. Без църквата, без човек да има основи, които да го поддържат, не можем да се справим с това нещо. Държавата добре го знае, но не полага усилия в тази посока. Има хора, които правят невероятни беседи с учениците, а не сухо конско слово. Децата ни искат телефоните и си признават кой какво ползва.

Политиците вкарват сектите, узаконяват ги, а на другия ден излизат по телевизията и казват "Църквата е спален вагон и нищо не прави срещу сектите".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...