Изложба в музея „Андрей Рубльов“ разказва за иконописната техника и създаването на древните ръкописни книгиЦентралният музей на староруското изкуство и култура „Андрей Рубльов“ в Москва откри „Работилницата на иконописeца и работилницата на книжника“.

Посетителите ще могат да се запознаят с традиционните столетни традиции в иконописта и процеса на създаване на древните руски книги.

В работилницата на книжника ще бъдат изложени материали и инструменти, използвани от древните занаятчии: пергамент и хартия с водни знаци, заточени химикалки, рецепти за направа на мастило, инструменти, без които средновековен майстор не би могъл да работи.

В зографското ателие посетителите ще имат възможност да се запознаят с минерали, от които са се приготвяли естествените бои, както и копия на стари иконописни оригинали – колекции от образци за художници.

Експозицията нагледно представя всички етапи от създаването на една икона – от приготвянето на дървото и грунда за икони до полагането на ленено масло на финала.

Изложбата е предназначена за широк кръг зрители.На работните места на книжника и иконописеца всеки посетител ще може да подържи в ръцете си копия на антични инструменти и да се опита да изпише лист хартия така, както са го правили в древността.

Куратори на изложбата са научният сътрудник от Отдела за научни изследвания A. Л. Гюлманов и научният сътрудник от Отдела за ръкописни и раннопечатни книги К. В. Дорофеева.

 

 

Източник: rublev-museum.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...