120 години от смъртта на екзарх Антим І


На днешния ден се навършват 120 години от смъртта на първия български екзарх Антим. По този повод Света Божествена Литургия беше отслужена в Митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и в Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски” във Видин.

Първият български екзарх е роден в Лозенград (днешна Турция) и светското му име е Атанас Чалъков. Приема монашество в Хилендарския манастир през 1837 година и учи в най-реномираното светско училище в Османската империя – Великата народна школа в цариградския квартал Коручешме. Завършва с първия випуск богословското училище на остров Халки, известно време учи в Одеса и завършва Духовната академия в Москва през 1856 година.

След като се връща от Русия, става преподавател и ректор на богословската школа на Цариградската патриаршия на остров Халки. През 1861 г. е избран за Преславски митрополит. Седем години по-късно – през 1868 година става Видински митрополит. Екзарх Антим І застава на страната на цариградските българи и отхвърля каноническото подчинение на Вселенската патриаршия. Участва е и член на Привременния синод на Българската екзархияи взема участие в църковно-народния събор от 1871 г.

На 28 февруари 1872 е избран за пръв екзарх на Българската екзархия. За кратък период от време развива много активна дейност срещу униатската пропаганда в пределите с българско население. Екзарх Антим І има принос за изграждане на Екзархията, за нейната роля сред българите по онова време. Смятал е за основна своя задача като църковен водач културното и просветното издигане на българския народ. След неуспеха на Априлското въстание прави всичко възможно, за да бъде запозната международната общественост и чуждите дипломати в Цариград за извършените жестокости при потушаване на въстанието от страна на турската власт.

През април 1877 г. по настояване на Високата порта Антим І е освободен от поста екзарх и изпратен на заточение в Анкара. След година, в резултат на общата амнистия е пуснат на свобода и поема ръководството на Видинската митрополия. След Освобождението е председател на Учредителното събрание (1879) и на първото Велико народно събрание през същата година. Екзарх Антим І умира на 1 декември 1888 година във Видин.

Мавзолеят на екзарх Антим I се намира днес в двора на Видинската митрополия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...