Поети-отрицатели на вярата и БогаМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. о. Павел каза:

  Масонско опело в „Св. Седмочисленици“ –
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-09-22&article=382650

 2. Стефан Чурешки каза:

  За съжаление другарко Траянке, обективните факти и сравнения показват, че комунистите са по-добри хора от поповете и от редица занимаващи се с религия у нас, богослови, доценти и доктори. Това ви го казавам като човек, който е живял комунизма и занимавал се с религия 22 години. Добър атеист и зъл вярващ у нас в наши дни – това е обективна констатация, която честните изследователи , макар и не чисти и не ревностни православни като другарката Траянка, ще констатират. Няма ли православие.бг да пусне коментар за ставащото в Катуница – циганите са фаворизирани у нас, пазят ги евреи и американци, а зулумите им се по-големи отколкото зулумите през османския период на турците. И БПЦ няма ли да се произнесе за българското в този тежък конфликт – папка и живее от българските дарове и имоти, а си трае по национални теми като американска масонска ложа. То впрочем и масоните са по-добри хора от днешните официални православни в България и по света, където живеят българи в диоцеза на БПЦ .

 3. Стефан Чурешки каза:

  Какво искаха комунистите – искаха по християнски да няма несправедливост, да няма злоупотреби с хората, всички да имат достъп до благата на труда и на дейността на човека, да няма такива световни кризи, които оставят хората гладни на улицата, да няма нередности и да се хармонизират връзките с обществото. Църквата за тях е извор на корупция, безсърдечие, антихуманност, злоупотреби, неглижиране на проблемите на човека и демогогия, като попа учи неща, които не изпълнява. Виждаме от сегашното състояние на БПЦ , че комунистите са били прави за нея и всъщност едно избиване на покварени и недостойни хора от страна на комунистите е упрека за тяхното управление. Проблемът на българските комунисти обаче е, че не вярват в идеите си, копираха Запада, въведоха двоен стандарт в живота и управлението на страната и бяха нечестни, както и хората, които бяха посочили за свои врагове. Затова комунизмът беше лош, иначе замисълът му е хуманен и успешно конкурира учението на Църквата и практиката й.

 4. Траянка Георгиева каза:

  Трябва да признаем, че сме това, което сме, благодарение на следното: „Учи чедо ,за да не работиш“; от „минаване между капките“; “ ние ги лъжем, че работим, они ни лъжат, че ни плащат“…
  Но да не се повтарям. Знаем и други соц-умотворения, докарали ни до това дередже. Никога не съм приемала тоя морал, не съм се възползвала по никакъв начин от оная власт, така че ми е неприятно да ме наричат другарка.
  Това за което роптаете г-н Чурешки, също е плод на тия, които Ви се струват толкова добри.
  Цигани, българи, турци, всички могат да бъдат манипулирани и изправяни едни срещу други. Всички стават нагли, когато това умишлено се цели и насажда чрез също така умишлената безнаказаност.
  А Вие като какъв сте работил в областта на религията 22 години?

 5. Траянка Георгиева каза:

  А кои са комунистите, че да имат право да конкурират Христовото учение? Вие чувате ли се какво говорите? При това казвате „успешно“! И с какво право ще избиват други хора? За да заграбят имуществото им, извращават вярата, издевателстват над народа, за да могат най-тъпите, най-неграмотните, най-недостойните, най-простите, най-долнопробните – да узурпират властта! И колко деситилетия продължава тая гнусна история. А тия, за които съм написала това есе им служеха вероподанически, бяха възнаграждавани за подлостта си. Те принизиха човешкият дух. Умишлено и целенасочено заблуждаваха хората създавайки модел на някакъв фалшив „социалистически човек“ – тъпак, консуматор на чалгата им и халтураджийската им „култура“. Ако Вас това е задоволявало, то не всички са като Вас, г-н Чурешки. За някой това менте-духовност и култура бе истинско страдание! Непоносимо. Брутално долнопробно и унижаващо човешкият дух!

 6. петър илиев каза:

  Каквото ни беше християнството преди 09.09.1944,такъв ни беше и комонизма след това….Нашта религия и философия е келепира….Изключения винаги има и то не малко ,но те не оформят характера на нацията.

 7. Стефан Чурешки каза:

  Другарко Траянке, комунизмът извежда своята легитимност от недостойнствата на християнството, както го определя Бердяев, макар че не го харесвам като човек и като автор. Те идват по логиката на законите на историята и на прогреса и на науката, които са опит да се преодолеят изкривяванията в човешкото развитие, в което участва и Църквата. Заимствали идеята на протестантските общини за избраните свише, снабдени с фонда на историята, която по функцията си в световното знание е просветена наука и въоръжени с логически довиди те се опитват да видят греха, казано на религиозен език в частната собственост, капитала и неравнорменото му разпределение в обществото, което считат за несправедливост, както и ограничения достъп на много хора до образование, здравеопазване и земни блага, свеждайки перспективата до построяване на справедливо и добро общество, ликвидирайки носителите на греха и несправедливостта, част от която общност е и Църквата. Днес виждаме, че БПЦ също е част от неправдите у нас.

 8. Стефан Чурешки каза:

  Другарко Траянке, зада можеш да конукрираш комунизма трябва да си на много висока степен на песветеност както в познанието, така и в човешките качества на добродетелност, които цивилизацията разпознава. За да упрекваш комунистите в греха на избиването и завземането на имущество следва да си светец, посветен, раздаващ се, принципен, справедлив, честен, неподкупен, мислещ и съдействащ на ближния, безкористен, жертвеготовен, до голяма степен идеалист, благодарен, признателен, обичащ и човек на каузата, а не на тънката сметка.Тези добродетели контестират комунизма у нас, както и факта, че българите бяха бедни не защото елита и богата им класа бяха мошеници, далавераджии и бизнесмени с куфарчета и мистично посвещение, а защото катастрофирахме във войните за национално обединение, т.е. националната кауза беше причина за неуредиците у нас. Та значи християнската добродетелност и национализма контестираха комунизма, но антикомунистическата риторика, в това число и религиозна днес не е от тия.

 9. Стефан Чурешки каза:

  Проблемът ни другарко Траянке е, че ние днес живеем комунизъм без хуманност в него и религията ни е религия на разума, а не на сърцето както казва философът Паскал за християнството. Философските постулати на комунизма са запазени – ние правим капитализъм по Маркс, а не по традициите на българското общество, което беше националистическо, независимо и свободно и като такова неприятно за новата констелация,в която от религията се очаква извеждане от антихуманността на света, вкрана в това блато от рациото и прагматиката без да се отичат всички форми на цивилизация и знание, като отвъдно, мистика, тайнственост, проникновение, мъдрост, култура на сърцето и възпитание на чувствата. Затова има носталгия по комунизма у нас у много хора – те виждат безчовечността на новия цивилизационен избор и тук БПЦ нищо не прави за да докаже, че религията е за човека, а не човека за религията, защото по автентично християнско учение Бог прави всичко за хората – от земни блага до блага в Небесата. А БПЦ?

 10. Траянка Георгиева каза:

  [quote name=“Стефан Чурешки“] зада можеш да конукрираш комунизма трябва да си на много висока степен на песветеност както в познанието, така и в човешките качества на добродетелност, които цивилизацията разпознава. За да упрекваш комунистите в греха на избиването и завземането на имущество следва да си светец, посветен, раздаващ се, принципен, справедлив, честен, неподкупен, мислещ и съдействащ на ближния, безкористен, жертвеготовен, до голяма степен идеалист, благодарен, признателен, обичащ и човек на каузата, а не на тънката сметка.[/quote]
  И Вие вероятно се мислите за такъв. Но ние знаем, че хленчите за пари и определяте отношението си към хората и институциите от това дали ще Ви подхвърлят нещичко. Типично по комунистически проявявате и други „качества“, освен далавераджийството, а именно прословутото за тях твърдоглавие, защото е учудващо, че все още ме наричата другарка. Явно спасение няма, така че се примирявам, колкото и да ми е противно да съм Ви другарка.

 11. Андрей Романов каза:

  Колкото и странно и абсурдно да е това, в тогавашното атеистическо общество имаше на практика повече християнски принципи, отколкото в днешния „християнски“ (?!) капитализъм.

 12. Траянка Георгиева каза:

  [quote name=“andrey“]Колкото и странно и абсурдно да е това, в тогавашното атеистическо общество имаше на практика повече християнски принципи, отколкото в днешния „християнски“ (?!) капитализъм.[/quote]
  Те бяха останали от времето, в което се е изучавало вероучение. Веднъж един митрополит, каза че бил много изненадан, когато чул войнстващ атеист да пее „Отче наш“!
  Попитал го от къде знае песнопението, а той отговорил, че си го спомня от детските години, когато го е учил в училище.
  След десетки години промиване на мозъци по подобие на това на което ставаме свидетели от писанията на г-н Чурешки, явно тези християнски принципи постепенно умират. И остава бездуховност, необяснима омраза и деградация на ценности и дух.