Дневник: Нов спор в църквата – за Пловдивски митрополит


Източник: в. Дневник

Изборът на пловдивски митрополит е на път да породи поредна интрига сред висшия църковен клир. В понеделник агенция "Фокус" съобщи, позовавайки се на Светия синод, че един от двамата кандидати за мястото – епископ Теодосий, няма висше богословско образование и не отговаря на изискваните от устава на Българската православна църква (БПЦ) качества за митрополит. Пред "Дневник" варненският митрополит Кирил отрече да съществува подобно становище на висшия клир. В същото време шефът на дирекцията по вероизповедания проф. Иван Желев коментира, че при липса на необходимото образование на единия от претендентите, изборът на синода е предрешен и единствено епископ Николай може да бъде утвърден за Пловдивски митрополит.

На състоялия се в неделя първи изборен тур за владика на Пловдивската епархия най-много гласове получиха Знеполският епископ Николай и епископ Теодосий – и двамата викарии на патриарх Максим. На 11 февруари Светият синод трябва да определи между тях наследник на починалия през октомври 2006 г. митрополит Арсений.

"Щом Теодосий е епископ, това е над всичко, той е с дълъг монашески живот и е най-качественият претендент", коментира митрополит Кирил. Макар да каза, че според устава на БПЦ митрополитите трябва да са с висше образование, по думите му в църквата по-важен е духовният сан. Заради това че е епископ, Теодосий бил включен в списъка на Светия синод на достоизбираемите, уточни митрополит Кирил. Той се противопостави на твърденията за предрешеност на избора и намекна, че информацията за образованието на епископ Теодосий се пускала от привърженици на другия претендент за поста. Няма пречки синодът да обсъди и въпроса за образованието на епископа, ако някой го повдигне, но към момента това не е станало, добави Варненският митрополит.

Целият текст във в. Дневник

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...