Дума: Кирил и Методий събраха славяните


Най-големите извън България тържества по случай 24 май, започнали във Ватикана, продължиха вчера в Рим, с поклонение и молебен на гроба на Свети Константин Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе". Българската делегация в града, водена от премиера Станишев, се поклони пред плочата в базиликата "Санта Мария Маджоре", където са получили признание славянските книги. Делегацията се срещна с българската православна общност в Рим.

В Русия Денят на славянската писменост и култура също беше отбелязан подобаващо. След богослужение в кремълския "Успенски събор" и традиционно шествие по улиците на руската столица патриархът на Москва и цяла Русия Алексий Втори отслужи молебен пред паметника на Св Св. Кирил и Методий на Славянския площад. За "столица на тържествата" в Русия тази година бе избран град Ханти-Мансийск – център на историческата област Югра в Сибир, днес автономен окръг от Руската федерация. Празненствата в Ханти-Мансийск започнаха с Дни на славянското кино и Кирило-Методиевски четения, в които взеха участие над 600 изпълнители.

В Македония за първи път македонци и българи отбелязаха заедно празника на Светите братя Кирил и Методий. Честванията там продължават три дни – във вторник в Скопие, вчера в Охрид и днес във Велес.

в. Дума, бр. 120, 25 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...