Монитор: Задигнаха мощехранителница от Рилския манастир


Източник: в. Монитор, бр. 2704

Двуметрово стъкло и СОТ пазели ценния експонат от крадци; Престъплението може да е на религиозна основа, предполагат от полицията…

Крадци задигнаха мощехранителница от музея на Рилския манастир. Изчезналият експонат е сребърна кутия, изработена през 18 век от неизвестен майстор, инкрустирана с уникални филиграни, в която се поставят мощите на светец. Не е известно обаче чии мощи е съхранявала сребърната кутийка. Тя, както и останалите експонати нямат инвентарни номера и издирването им става почти невъзможно, съобщиха запознати.

Кражбата е станала през работно време на музея, тъй като липсата на униката е установена след края на работния ден, късно следобед в понеделник, от служители. В деня на изчезването в музея са влезли около 100 посетители, от които повечето са били в туристически групи и само 7-8 са влезли самостоятелно. Преди седмица в Рилския манастир бяха поставени камери, чиито записи ще бъдат прегледани от полицията. Те вероятно са заснели всички, които са влезли през деня в музея.

Информацията за кражбата бе потвърдена и от говорителя на областната дирекция "Полиция" в Кюстендил Катя Табачка. По данни на полицията обаче кражбата от музея на манастира е извършена между 8.30 часа на 24 септември до 16.30 часа на следващия ден.

Мощехранителницата се е намирала във витрина, покрита с тежко стъкло, което е дълго около два метра и трудно може да бъде повдигнато от един човек. Музеят и витрините в които се съхраняват всички уникатите са снабдени и защитени с 24-часов СОТ, който по данни на запознати със случая лица не е сработил при кражбата. Има вероятност крадците да са го заглушили със специална техника, предполагат от полицията.

"Има изчезнал експонат от музея, но аз не мога да коментирам нищо по въпроса, защото с моето изявление може да се навреди на следствието, а и в момента чакам чуждестранна делегация", коментира кражбата пред "Монитор" игуменът на Рилския манастир епископ Евлогии.

Делегацията, която посети вчера Рилския манастир бе ръководена от архиепископът Виена Кристоф Шьонборн. Католическия духовник е в България по покана на Варненския и великопреславски владика Кирил. Преди година и половина точно от католическата църква във Виена пристигнаха в страната ни със самолет мощите на седем православни светци. Запознати със следствието твърдят, че кражбата на мощехранителница има голяма вероятност да е на религиозна основа. Може да е свързано с посещението на архиепископът в Рилската света обител.

Запознати с манастирските дела си припомниха пред "Монитор", че през 1999 година от музея по подобен начин са били откраднати уникални експонати. Извършителите тогава не бяха открити.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...