Монитор: Посланик кани Максим на среща с ирански аятоласи



Източник: в-к Монитор

Иранският посланик Сейед Мохаммад Асгари покани Българския патриарх Максим да посети Иран, научи "Монитор". Вчера по обяд представителят на ислямската република посети Светия синод и се срещна с митрополитите. Дипломатът поздравил висшия клир на църквата ни за провежданата политика на религиозна толерантност и отправил покана българска духовна делегация да посети Техеран.

"Посланикът отправи покана към Патриарха да посети Иран и предложи съдействие да организира срещи с аятоласите по време на визитата", разказа пред "Монитор" един от митрополитите, присъствал на срещата.

По време на разговорите посланик Асгари получил подкрепа от българските духовници за иранската ядрена програма. Владиците ни заявили позицията си по въпроса, като обяснили, че президентът на САЩ Джордж Буш атакувал иранската ядрена програма само от името на държавата си, а не от името на всички християни. "Ние нямаме нищо против ядрената програма на Иран, стига тя да е контролирана, в малки количества и да се използва за мирни цели", поясни пред "Монитор" един от владиците.

Начело на духовниците, разговарящи с дипломата, беше Варненският митрополит Кирил, който от два дни с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим председателства Светия синод.

Междувременно стана ясно, че главата на БПЦ преди два дни на специална среща е придумал Знеполския епископ Николай да оттегли оставката си, депозирана в канцеларията на Светия синод, с вх. № 616/8.5.2006 година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...